EUR: 365,98 Ft
CHF: 346,06 Ft
2020. április 04., szombat
Izidor

Egyéb Zalaegerszeg

Vigyázat, csalók!

Az elmúlt hetekben több alkalommal is előfordult, hogy a LÉSZ Kft.-re hivatkozva – lakásokba becsengetve – kértek felújításra pénzt. A társasházkezelő eddig három esetről szerzett tudomást. A további károkat megelőzve arra hívják fel a figyelmet: az általuk megbízott vállalkozók nem szednek be készpénzes előleget.

A Kosztolányi utca több épülete is érintett volt az ilyen típusú megtévesztésekben. A LÉSZ Kft. igazgatója szerint, átlagosan két-három évente vannak hasonló próbálkozások, noha gyakran figyelmeztetik a tulajdonosokat arra, hogy ellenőrizzék a magukat szakembereknek kiadók személyazonosságát. Pais Kornél ügyvezető elmondta, a LÉSZ Kft. készpénzben soha nem szed előleget. A társasházak, mindent a közgyűlésen megbeszéltek szerint újítanak fel – hogyha ilyen döntést hoznak –, erre előleget nem szednek a lakóktól. Érdemes tehát ellenőrizni, kivel állnak szóba az emberek,  hogyha pedig valamilyen probléma merülne fel, keressék telefonon, vagy e-mailben a LÉSZ Kft.-t, hogy valóban szerveznek-e felújítási munkálatokat az adott területen. A cég vezetősége arra kéri a lakosságot, csak olyan személyeknek nyissanak ajtót, akiknek a személyazonosságáról és szándékairól meggyőződtek. Valamennyi munkatárs fényképes igazolvánnyal rendelkezik. Ha valaki gyanús esetet tapasztal, ellenőrizheti a következő telefonszámon: 92/312-730 vagy 92/511-670. Év elején már előfordultak hasonló esetek, ám akkor nem felújításra, hanem a magukat a LÉSZ Kft. munkatársainak kiadó személyek pótdíj fizetésére szólítottak fel idős embereket. A csalás telefonos bejelentés alapján jutott a társaság tudomására. A LÉSZ Kft. közölte: a be- és kifizetéseket kizárólag utalással vagy postai úton kiküldött csekken végzi, személyes felkeresés, adósságkezelés során a kollégájuk azonosítja magát aláírt igazolvánnyal. A rendőrség számára sem ismeretlenek ezek az esetek. Bár a visszaélés gyakoriságához képest kevesen tesznek feljelentést,  nem árt tudni, hogy az elkövetők letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak. Tóth László rendőr őrnagy szerint a csalások felderítési aránya nagyon jó tendenciát mutat. A tavalyi évben volt egy nagyobb sorozat, amikor a rendőrségnek sikerült felgöngyölíteni a hasonló eseteket. Míg korábban egyértelműen az idősebb korosztály volt a bűnözők célcsoportja, addigra ma már nem jellemző, hogy csak őket károsítanák meg.


 

A bűnmegelőzési alosztály munkatársai folyamatosan tájékoztatják a lakosságot Fotó: ZTV

A bűnmegelőzési alosztály munkatársai folyamatosan tájékoztatják a lakosságot Fotó: ZTV

A rendőrség is nyomoz az ügyben Fotó: ZTV

Figyelemfelkeltő szórólapokkal hívják fel a figyelmet Fotó: ZTV

Pais Kornél, a LÉSZ Kft ügyvezetője szerint minden évben próbálkoznak a csalók Fotó: ZTV

Ezekben a házakban is próbálkoztak a csalók Fotó: ZTV

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.