2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Belföld

Vissza a történelmi fővároshoz!

Budapest metropolisszá válása egy tizenkilencedik századi rendszernek volt köszönhető. Ennek rehabilitációját szorgalmazza Gerő András történész is, aki a Figyelőnek beszélt elképzeléseiről.


A Figyelőnek adott interjújában Gerő András kifejtette, hogy Budapest a jelenlegi közigazgatási rendszerben nem tudja kihozni magából a maximumot, így szabad értelmiségiként egy régi-új javaslattal állt elő.


A Széchényi-díjas tudós álláspontja az, hogy vissza kell térni az 1873 és 1950 között fennálló közigazgatási rendszerhez, ahol egy erős és közvetlenül választott főpolgármester áll a város élén, s a kerületek hierarchikus viszonyban állnak az erős vezetővel. Jelenleg mellérendeltségi viszony van – mutat rá a történész, majd hozzáteszi: a modell nem antidemokratikus, hiszen így is közvetlenül választott képviselők dolgoznának a főváros boldogulásáért.

A teljes interjút a Figyelő október 11-én megjelent számában olvashatják.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Munkavacsorán fogadta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnököt Orbán Viktor miniszterelnök szombat este Budapesten, a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

  • 210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    A Lidl Magyarország a már bejelentett intézkedések mellett további 210 tonnával csökkenti a műanyag-felhasználását az év végéig a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésével, továbbá műanyagcsomagolásának visszaszorításával – tájékoztatta az áruházlánc pénteken az MTI-t.