EUR: 323,17 Ft
CHF: 287,31 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Belföld

Vissza a történelmi fővároshoz!

Budapest metropolisszá válása egy tizenkilencedik századi rendszernek volt köszönhető. Ennek rehabilitációját szorgalmazza Gerő András történész is, aki a Figyelőnek beszélt elképzeléseiről.


A Figyelőnek adott interjújában Gerő András kifejtette, hogy Budapest a jelenlegi közigazgatási rendszerben nem tudja kihozni magából a maximumot, így szabad értelmiségiként egy régi-új javaslattal állt elő.


A Széchényi-díjas tudós álláspontja az, hogy vissza kell térni az 1873 és 1950 között fennálló közigazgatási rendszerhez, ahol egy erős és közvetlenül választott főpolgármester áll a város élén, s a kerületek hierarchikus viszonyban állnak az erős vezetővel. Jelenleg mellérendeltségi viszony van – mutat rá a történész, majd hozzáteszi: a modell nem antidemokratikus, hiszen így is közvetlenül választott képviselők dolgoznának a főváros boldogulásáért.

A teljes interjút a Figyelő október 11-én megjelent számában olvashatják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagy Viktor: A lelkiismeret nem a lúzereké

  Nagy Viktor: A lelkiismeret nem a lúzereké

  Épp a Legyetek jók, ha tudtok próbáján értük utol Nagy Viktort, az Újszínházban színpadra állított Bizánc rendezőjét. A darab kapcsán beszélgettünk lelkiismeretről, bátorságról és lúzerségről és arról, hogy miért aktuális ma is Konstantin császár története, és az miért mutat túl napjaink muszlim-kérdésén.

 • Sportos Télapók

  Sportos Télapók

  Télapónak öltözött futók lepték el hétvégén Budapestet, ahol a tizenötödik alkalommal rendezték meg a jótékonysági Mikulás Kocogás versenyt.

 • Maul Pincészet – D’Art Maul 2016 Magnum

  Maul Pincészet – D’Art Maul 2016 Magnum

  A pince tulajdonosa ezt a bort azoknak ajánlja, akik művészi módon húzzák ki a dugót a palackból, úgy kínálják , mint ajándékot az érzékeknek és elegáns mozdulattal forgatják a poharat.

 • Tovább nő a családok támogatása

  Tovább nő a családok támogatása

  Jövőre minden eddiginél több forrást fordít a kormány a családokra, és további jelentős lépések várhatók, amennyiben a magyar emberek a nemzeti konzultáción megerősítik a kormány elképzeléseit.