EUR: 363,66 Ft
CHF: 343,56 Ft
2020. április 02., csütörtök
Áron

Belföld

Vissza a történelmi fővároshoz!

Budapest metropolisszá válása egy tizenkilencedik századi rendszernek volt köszönhető. Ennek rehabilitációját szorgalmazza Gerő András történész is, aki a Figyelőnek beszélt elképzeléseiről.


A Figyelőnek adott interjújában Gerő András kifejtette, hogy Budapest a jelenlegi közigazgatási rendszerben nem tudja kihozni magából a maximumot, így szabad értelmiségiként egy régi-új javaslattal állt elő.


A Széchényi-díjas tudós álláspontja az, hogy vissza kell térni az 1873 és 1950 között fennálló közigazgatási rendszerhez, ahol egy erős és közvetlenül választott főpolgármester áll a város élén, s a kerületek hierarchikus viszonyban állnak az erős vezetővel. Jelenleg mellérendeltségi viszony van – mutat rá a történész, majd hozzáteszi: a modell nem antidemokratikus, hiszen így is közvetlenül választott képviselők dolgoznának a főváros boldogulásáért.

A teljes interjút a Figyelő október 11-én megjelent számában olvashatják.

Kapcsolódó Cikkek

  • Főpolgármester úr, a szerda nem szombat!

    Főpolgármester úr, a szerda nem szombat!

    Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója és Fürjes Balázs államtitkár közösen kéri Karácsony Gergely Főpolgármestert, hogy oldja meg a szerdán kialakult tömegközlekedési helyzetet.

  • Nyitva, de tisztítva

    Nyitva, de tisztítva

    A legtöbb helyen a piacok, mint a friss élelmiszerek beszerzésének legfőbb forrásai a járvány idején is nyitva tartanak, de a megfelelő óvintézkedések mellett.