2019. október 19., szombat
Nándor

Belföld

Vissza a történelmi fővároshoz!

Budapest metropolisszá válása egy tizenkilencedik századi rendszernek volt köszönhető. Ennek rehabilitációját szorgalmazza Gerő András történész is, aki a Figyelőnek beszélt elképzeléseiről.


A Figyelőnek adott interjújában Gerő András kifejtette, hogy Budapest a jelenlegi közigazgatási rendszerben nem tudja kihozni magából a maximumot, így szabad értelmiségiként egy régi-új javaslattal állt elő.


A Széchényi-díjas tudós álláspontja az, hogy vissza kell térni az 1873 és 1950 között fennálló közigazgatási rendszerhez, ahol egy erős és közvetlenül választott főpolgármester áll a város élén, s a kerületek hierarchikus viszonyban állnak az erős vezetővel. Jelenleg mellérendeltségi viszony van – mutat rá a történész, majd hozzáteszi: a modell nem antidemokratikus, hiszen így is közvetlenül választott képviselők dolgoznának a főváros boldogulásáért.

A teljes interjút a Figyelő október 11-én megjelent számában olvashatják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok november 6-án a budapesti Müpában.

 • Megkezdődött a 12. Nemzeti Vágta!

  Megkezdődött a 12. Nemzeti Vágta!

  A Nemzeti Lovas Díszegység bemutatójával, koszorúzási ünnepséggel, majd a versenysorozat ünnepélyes megnyitójával, a 72 versenyző település lovasának fogadalomtételével és az előfutamokkal kezdődik ma délben a 12.

 • Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek; felmérések szerint a 2 és 18 év közötti fiatalok több cukrot fogyasztanak a WHO által javasolt, a teljes kalóriabevitel tíz százalékánál – közölte Antal Emese dietetikus szombaton az M1 aktuális csatornán.

 • Erre figyeljen a hétvégén

  Erre figyeljen a hétvégén

  Rendezvények miatt több helyen is forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban a hétvégén. Szombaton és Vasárnap rendezik meg a 12. Nemzeti vágtát, amire már pénteken elkezdődik a készülődés, Budán pedig futóverseny miatt bonyolódik a közlekedés.