EUR: 358,45 Ft
CHF: 339,59 Ft
2020. április 08., szerda
Dénes

Belföld

Visszaveszi a kormány az extra profitot a lakástakarék-pénztáraktól

Megváltoztatja a kormány a lakás-takarékpénztárak támogatását. A módosítást hétfőn nyújtotta be Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő. A cél, hogy a lakás-takarékpénztárak által benyelt profit visszakerüljön az államhoz.

A lakás-takarékpénztár (ltp) jelenlegi konstrukciója nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és az extraprofit a takarékpénztárak kasszájában marad, nem pedig az ügyfelek zsebében. A havi befizetés 20 ezer forintban van maximálva, így az éves magtakarítás legfeljebb 240 ezer forint, ami kiegészül a 72 ezer forint állami támogatással, a futamidő négytől tíz évig terjed.


A konstrukció a 30 százalékos állami támogatás miatt volt igazán hasznos, ám e nélkül negatív lenne a lakás-takarékpénztárak által a megtakarítóknak kínált hozam. Az ltp-ben összegyűjtött megtakarítást a futamidő végén csak lakáscélra lehet felhasználni.

– A lakás-takarékpénztárakat több mint húsz éve támogatja az állam, azonban ez a megtakarítási forma nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak. A lakástakarék-program mára egy az állam és az adófizetők számára költséges, és nem hatékony konstrukcióvá vált – fűzött magyarázatot a változáshoz Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke.


Ugyanakkor a lakástakarék-konstrukció jelenleg is lehetővé teszi, hogy a megtakarító például szaunát vagy úszómedencét építsen a megtakarított összegből. Egy ember egyszerre csak egy szerződést köthet, ugyanakkor az egyenes ági hozzátartozók egymásnak felajánlhatják a szerződéseiket a futamidő lejárta után. A politikus kiemelte, hogy az így felhalmozott megtakarításokból alig épültek új lakások, a csok jobban segített a családok lakáshoz jutásában.

Jelenleg négy ltp működik Magyarországon: a Fundamenta, az OTP, az Erste és az Aegon. Ezek együttesen 340 milliárd forintot meghaladó állampapírvagyonnal bírnak a könyvekben, azonban az ebből származó hozam nem jut el az emberekhez. Az állami támogatás nélkül negatív lenne a lakás-takarékpénztárak által a megtakarítóknak kínált hozam, annak ellenére, hogy a lakás-takarékpénztárak a jelentős állami támogatásnak köszönhetően (idén több mint 70 milliárd forint lehet az állami támogatás mértéke) több tízmilliárdos extraprofitra tettek szert az elmúlt években. Az ltp-k által kezelt közel egymillió szerződéshez kapcsolódó megtakarítások értéke mára meghaladta a 800 milliárd forintot.

Kapcsolódó Cikkek

  • Újabb intézkedésekre utasította a járványügyi hatóság az idősotthonokat

    Újabb intézkedésekre utasította a járványügyi hatóság az idősotthonokat

    A szociális intézmények – főként az idősotthonok – kiemelt kockázatú helyszínek a koronavírus-járványban. Sajnos, már két fővárosi önkormányzati fenntartásban lévő idősek otthonában is regisztráltak fertőzötteket, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos újabb intézkedések végrehajtására kérte fel a fenntartókat és az intézmények vezetőit.

  • Örülnek a budapestiek az ingyenes parkolásnak

    Örülnek a budapestiek az ingyenes parkolásnak

    A kormány a vírus terjedésének lassítása érdekében hétfőtől díjmentessé tette a parkolást Magyarország összes közterületén. A Lokál Budapest utcáin erről kérdezte a fővárosiakat, akik nagyon örülnek az intézkedésnek.