EUR: 327,77 Ft
CHF: 301,91 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Belföld

Visszaveszi a kormány az extra profitot a lakástakarék-pénztáraktól

Megváltoztatja a kormány a lakás-takarékpénztárak támogatását. A módosítást hétfőn nyújtotta be Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő. A cél, hogy a lakás-takarékpénztárak által benyelt profit visszakerüljön az államhoz.

A lakás-takarékpénztár (ltp) jelenlegi konstrukciója nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és az extraprofit a takarékpénztárak kasszájában marad, nem pedig az ügyfelek zsebében. A havi befizetés 20 ezer forintban van maximálva, így az éves magtakarítás legfeljebb 240 ezer forint, ami kiegészül a 72 ezer forint állami támogatással, a futamidő négytől tíz évig terjed.


A konstrukció a 30 százalékos állami támogatás miatt volt igazán hasznos, ám e nélkül negatív lenne a lakás-takarékpénztárak által a megtakarítóknak kínált hozam. Az ltp-ben összegyűjtött megtakarítást a futamidő végén csak lakáscélra lehet felhasználni.

– A lakás-takarékpénztárakat több mint húsz éve támogatja az állam, azonban ez a megtakarítási forma nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak. A lakástakarék-program mára egy az állam és az adófizetők számára költséges, és nem hatékony konstrukcióvá vált – fűzött magyarázatot a változáshoz Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke.


Ugyanakkor a lakástakarék-konstrukció jelenleg is lehetővé teszi, hogy a megtakarító például szaunát vagy úszómedencét építsen a megtakarított összegből. Egy ember egyszerre csak egy szerződést köthet, ugyanakkor az egyenes ági hozzátartozók egymásnak felajánlhatják a szerződéseiket a futamidő lejárta után. A politikus kiemelte, hogy az így felhalmozott megtakarításokból alig épültek új lakások, a csok jobban segített a családok lakáshoz jutásában.

Jelenleg négy ltp működik Magyarországon: a Fundamenta, az OTP, az Erste és az Aegon. Ezek együttesen 340 milliárd forintot meghaladó állampapírvagyonnal bírnak a könyvekben, azonban az ebből származó hozam nem jut el az emberekhez. Az állami támogatás nélkül negatív lenne a lakás-takarékpénztárak által a megtakarítóknak kínált hozam, annak ellenére, hogy a lakás-takarékpénztárak a jelentős állami támogatásnak köszönhetően (idén több mint 70 milliárd forint lehet az állami támogatás mértéke) több tízmilliárdos extraprofitra tettek szert az elmúlt években. Az ltp-k által kezelt közel egymillió szerződéshez kapcsolódó megtakarítások értéke mára meghaladta a 800 milliárd forintot.

Kapcsolódó Cikkek

  • Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

    Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

    Rendkívüli események nélkül zajlanak az augusztus 20-ai rendezvények Budapesten, a programokra rekord számú látogatót várnak – közölte Kovács Zoltán államtitkár, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Magyar ízek utcájában tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten.

  • A NASA űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

    A NASA űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

    A NASA illetékesei megadták a hivatalos hozzájárulást ahhoz, hogy űrszondát küldjenek néhány év múlva a Jupiter Európé nevű holdjára, a jégkéreg borította holdat a lehető legnagyobb részletességgel akarják feltárni az amerikai űrkutatási hivatal tudósai.