EUR: 345,15 Ft
CHF: 320,14 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Extra

Viszkis: Elmondom a gyerekemnek, hogy bankrabló voltam

Pár hónap múlva, 51 évesen apa lesz a Viszkis, azaz Ambrus Attila. Az egykori bankrabló 13 évet ült börtönben, és nem is vehetett volna nagyobb fordulatot az élete. Most a Lokálnak arról mesélt, hogy apás szülést tervez, de egyetlen rokonának sem fogja megmutatni a picit.

Ambrus Attila Fotó: Cser Dániel

Több mint százmilliós bankrablássorozat a kilencvenes években, majd 13 év a börtönben – a Viszkis, azaz Ambrus Attila úgy érzi, megbűnhődött azért, amit tett, és neki is jár a kiegyensúlyozott, boldog élet. Szabadulása után keramikus lett, és megismerkedett a nála 18 évvel fiatalabb Rékával, akivel három évvel ezelőtt örök hűséget esküdtek egymásnak. Nemrég kiderült, hogy a lombikprogram segítségével ők is végre szülők lehetnek. Kevesen tudták, hogy mennyit harcoltak ezért, és így is óriási szerencsének érezték, hogy az első beültetés sikeres volt, hiszen erre 30 százalék volt az esély. Ambrus a lelkileg is nehéz időszakban végig a felesége mellett volt, a hormoninjekciókat is ő adta be neki.
– Ez óriási dolog! Hiszek a tudományban, és hiszek abban, hogy mindenkinek jár egy lehetőség – kezdte a Lokálnak Ambrus Attila.
– Igenis küzdeni kell, ha az élet úgy hozza, és mi komolyan megdolgoztunk azért, hogy gyerekünk lehessen. Igazi tortúra volt, és azt is tudom, hogy sok családban egymást teszik felelőssé a sikertelenség miatt, de ez nagyon rossz irány. Nekem az a lényeg, hogy legyen egy gyerekem, hogy egészségesen jöjjön a világra, és a feleségemnek se essen semmi baja. Igyekszem jó apa lenni, de azt hiszem, majd csak később fog kiderülni, hogy sikerült-e. Ha a gyerekem 75 éves koromban is rám nyitja az ajtót, akkor valószínűleg jó szülő voltam. Azt már most tudom, hogy másképp csinálom majd, mint annak idején az én szüleim. Nem fogom őt bántani, és szeretnék következetes lenni. Törekszem arra, hogy a tükör, amit lát, tiszta legyen – magyarázta Ambrus, aki azt is el fogja mondani a gyerekének, hogy miért volt 13 évet börtönben.
– Titkolhatnám, de előbb-utóbb rájönne, és joggal mondhatná nekem, hogy hiteltelen vagyok. Nyilván nem hároméves korában fogom elmondani, hogy bankrabló voltam, de később a saját szintjén mindenképpen elárulom neki. Azt is tudom, hogy el fog jönni az a pont, amikor szembesíteni fog engem azzal, hogy milyen jogcímen „pofázok bele” az életébe. De akkor elmagyarázom, hogy sok rossz döntést hoztam, ám ezekből lehet tanulni. Biztos, hogy nem lesz egyszerű az életem, főleg, ha a gyerek a mi habitusunkat örökli. A feleségem azt mondta, hogy a kicsinek vízöntő lesz a csillagjegye. Én nem értek hozzá… Gyakorlatilag csak köcsögöt csinálni és bankot rabolni tudok – mondja nevetve Ambrus, aki apás szülést tervez.
– Bent leszek mellette. Ez nem kérdés. Én bírom a vért, ő viszont el szokott ájulni, szóval mondtam neki, nehogy nézze. Szülés közben egy ájulás biztosan nem tenne jót. Jó érzés, hogy mindenben számíthatunk a feleségem családjára, biztos hátteret adnak. Én viszont senkinek nem fogom megmutatni a picit a családomból – tette hozzá.
Ambrus Attila Erdélyben, Csíkszentlélekben született, és mindössze másfél éves volt, amikor elhagyta édesanyja, akinek azóta tíz férje volt. Az édesapja pedig folyton verte, megmondta Attilának kilencéves korában, hogy „a börtönben fog megrohadni”. Az egykori bankrablót pedig pont akkor ítélték el, amikor az édesapja meghalt, de már 10 éve nem álltak szóba egymással. Ugyanakkor Ambrus Attila nem szeretné, ha bárki is azt hinné, hogy rossz gyermekkorára akarja kenni, hogy bűnöző volt, ez egyértelműen az ő felelőssége és az ő döntése volt. Édesanyjával próbálta helyrehozni a kapcsolatát, de az asszony három éve olyat tett, amit Ambrus sosem fog megbocsátani.
– Szerettem volna, ha ő kísér az oltárhoz az esküvőmön, de egyszerűen nem jött el, ezzel lehúztam őt a térképről. Mindent megbocsátottam neki, de ezt már nem tudom. Egy szektának a tagja, én elfogadok minden vallást, de az én hitemet nem fogadja el. Ha a gyerekem egyszer szeretné látni, akkor a kedvéért elviszem hozzá. De számomra már nem létezik, maximum találkozunk a pokolban.


 

Kapcsolódó Cikkek