2020. január 22., szerda
Artúr, Vince

Belföld

101. születésnapjára készül Veszely Jelena

Pár hét múlva lesz 101 éves, de ma is dolgozgat a kertjében Veszely Jelena szobrászművész. Ha teheti, kapálás közben az élet értelmét próbálja megfejteni.

Veszely Jelena 26 szobra országszerte köztereken van kiállítva. A művésznő Tihany oldalában, egy romantikus, nádfedeles műteremházban éldegél szobrai és a maga festette, színes bútorai között. Hatalmas ablakán túl, a fák csúcsa fölött a füredi kikötőre látni. A művésznő kora ellenére meglepően friss, öt évvel ezelőtt még lejárt a Balatonba fürdeni. Mostanában már csak járókerettel sétálgat a vadregényes kertjében.


Fotó: Máté Krisztián

– Mióta eltört a medencém, már nem ugrálok annyit. De isten ments, hogy görbe bottal járjak, hiszen nem vagyok én olyan öreg, csak 100 éves – mondja nevetve. – Nem is a fájdalom a kínzó, hanem az, hogy járókerethez vagyok kötve. Minden reggel tornagyakorlatokat végzek, átmozgatom az egész testemet, napközben pedig sok tejeskávét iszom. Még mindig dolgozom a kertben, kapálás közben morfondírozok az élet értelmén, a világ dolgain. Élhettem volna Nyugaton is, mert a nagynéném állandóan hívott Párizsba. De én szeretem a hazámat, hűséges vagyok hozzá. Ezért itthon maradtam.

Jelena Pécsett járt zárdába, később egyszerre végezte el a zeneművészeti és a képzőművészeti akadémiát. Ma is gyakran odaül a zongorához az öreg kályha mellé, és játszik. Olyankor visszaszalad az időben, újra fiatal lesz, mint amikor festőművész férjét, Szilvássy Pált megismerte. Húsz éve, hogy Pál meghalt, Tihanyban temették el.


– Szilvi lányom logopédus lett, a középső gyerekem, Annamária a Madách Színház tagja, míg a legkisebb, Gyöngyikém csembalóművész volt. Sajnos tavaly meghalt, azóta is egyre jobban hiányzik. Nem félek a haláltól, de hiszem, hogy nem jött el még az én időm. Hiszen rengeteg tervem, dolgom van. A teleket Budapesten töltöm, de tavasszal, amikor az időjárás engedi, mindig visszatérek az én szeretett balatoni lakóhelyemre, Tihanyba. Hiszen nekem ez a világ közepe, itt van az otthonom, a házam, a nyaralóhelyem.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek