EUR: 345,23 Ft
CHF: 320,32 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Egyéb Kecskemét

130 éve énekelnek

Idén ünnepli várossá válásának 650. évfordulóját Kecskemét. A jeles évforduló kapcsán szervezett programsorozat részeként a közelmúltban a Kodály iskolában a város vezetői méltató szavakkal, míg a fiatalabb korosztály – magyar és görög diákok – énekkel és tánccal köszöntötték a 130 éves Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar tagjait.

A hírös város nagy múltú kórusa az idei évben a visszatekintés jegyében szervezte koncertjeit. Március 9-én, alapításuk napra pontos évfordulóján a városházán énekeltek, nemrég pedig a Kodály iskola dísztermében igazolták névadójuk szavait: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is.”


Kodály Zoltán Vegyeskar 130 éves jubileumi koncertje

130 éve, 1888. március 9-én alakult meg a Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar elődje, a Kecskeméti Polgári Dalkör. A hírös város ipartársulatának támogatásával, Eötvös Nagy Imre lapszerkesztő kezdeményezésére alapított dalárda célja a korabeli megfogalmazás szerint „a dalművelés, hangversenyek, zeneestélyek, kirándulások szervezése, ezáltal a társas élet előmozdítása és adandó alkalmakkal jótékony célú rendezvények segítése” volt. Az iparos céhek tagjaiból verbuválódott kórus Nemesszeghy István, majd Szentgáli Gyula, illetve Kremán Sámuel karnagyok irányításával számos emlékezetes rendezvényen vett részt, így például 1909 augusztusában, a 18. Országos Dalárünnepen is nagy sikerrel énekeltek. A második világháború után nevük előbb Kecskeméti Polgári és Munkás Dalkörré változott, majd 1949 júliusában, Kecskemét szülöttje személyes jóváhagyásával Kodály Zoltán nevét vették fel. A vegyes karrá szerveződő zenei együttes azóta is sok-sok rangos eseményen szerepelt, többek között névadójuk 80. születésnapján, a kecskeméti színházban is énekeltek.

A mostani hangversenyen előbb a házigazda intézmény Balogné Papp Boglárka vezette vegyes kara énekét hallgathatták meg a megjelentek, majd Mák Kornél alpolgármester, illetve Probojáczné Túri Éva, a Kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége elnökhelyettese köszöntötte az ünneplő kórust.


Az elismerő szavak, gondolatok után a Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar lépett a dobogóra. A harmincfős együttes dr. Csorbainé Bakosi Zsuzsanna karnagynő energikus irányításával Kodály-kompozíciókat szólaltatott meg, többek között a biciniumokból hármat, a János-köszöntőt és az Ének Szent István királyhoz című kórusmű rövidebb változatát.

Az est folytatásában a fiatalabb korosztály műsorában gyönyörködhettek a zeneszeretők. Előbb a Kodály Iskola Antanténusz Gyermekkara (vezényelt Szegedi Ildikó) játékos énekeinek tapsolhattak a jelenlévők, majd az intézményben vendégeskedő görög diákok adtak ízelítőt hazájuk hagyományaiból: népzenéjükből, néptáncaikból. Közben az ünneplő kórus is megmutatta, hogy repertoárjuk igen gazdag, előadásukban – zongorán közreműködött Szűcsné Sátorhegyi Erzsébet – egyebek mellett egy-egy részlet hangzott fel Henry Purcell Artúr király című operájából, illetve Johann Sebastian Bach Parasztkantátájából.

A hangverseny az ünnephez méltó percekkel ért véget. A Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar előadásában Kodály Zoltán Ecseri lakodalmasa csendült fel. A magyar színpadi néptáncművészet egyik emblematikus alkotásában a Kodály iskola néptáncosai is felléptek. Az est zárásaként munkájuk elismeréseként a vegyes kar tagjai oklevelet vehettek át, míg a kórus korábbi és jelenlegi vezetőit virágcsokorral is köszöntötték.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.