EUR: 321,56 Ft
CHF: 282,01 Ft
2018. november 16., péntek
Ödön

Egyéb Tatabánya

1956-ra emlékeztek a Béke parkban

A tatabányai bányászok is kivették a részüket 1956 őszének küzdelmeiből. Rájuk és forradalom valamennyi hősére emlékezett a város a Béke parkban tartott ünnepségen.

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a XX. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának letörésével fejeződött be november 10-én.


“Emlékezzünk azokra a hősökre, akik vállalták, hogy a megtorlásokkal szemben is kiállnak az igazságért, Magyarországért!” – fogalmazott Schmidt Csaba polgármester (öltönyben, balra)

Az október 23-ai budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásához vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és november 4-én hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott szabadságharca így végül elbukott. Erről a küzdelemről emlékeztek meg ma városunkban, a Béke parkban.

– Emlékezzünk ’56 hőseire, az ő örökségükre: azokra pesti fiatalokra és azokra a tatabányai bányászokra, akik küzdöttek és kiálltak értünk, mert tudták, hogy meg kell védeni magunkat a szovjetekkel szemben – hangsúlyozta ünnepi beszédében Schmidt Csaba polgármester. – Emlékezzünk azokra a hősökre, akik vállalták, hogy a megtorlásokkal szemben is kiállnak az igazságért, Magyarországért!


A megemlékezésen közreműködött Tatabánya Város Fúvószenekara, Joós Tamás előadóművész, Hauszknecht Fanni versmondó, és színpadra léptek a Tatabányai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskolája diákjai is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.