2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

Egyéb Tatabánya

1956-ra emlékeztek a Béke parkban

A tatabányai bányászok is kivették a részüket 1956 őszének küzdelmeiből. Rájuk és forradalom valamennyi hősére emlékezett a város a Béke parkban tartott ünnepségen.

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a XX. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának letörésével fejeződött be november 10-én.


“Emlékezzünk azokra a hősökre, akik vállalták, hogy a megtorlásokkal szemben is kiállnak az igazságért, Magyarországért!” – fogalmazott Schmidt Csaba polgármester (öltönyben, balra)

Az október 23-ai budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásához vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és november 4-én hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott szabadságharca így végül elbukott. Erről a küzdelemről emlékeztek meg ma városunkban, a Béke parkban.

– Emlékezzünk ’56 hőseire, az ő örökségükre: azokra pesti fiatalokra és azokra a tatabányai bányászokra, akik küzdöttek és kiálltak értünk, mert tudták, hogy meg kell védeni magunkat a szovjetekkel szemben – hangsúlyozta ünnepi beszédében Schmidt Csaba polgármester. – Emlékezzünk azokra a hősökre, akik vállalták, hogy a megtorlásokkal szemben is kiállnak az igazságért, Magyarországért!


A megemlékezésen közreműködött Tatabánya Város Fúvószenekara, Joós Tamás előadóművész, Hauszknecht Fanni versmondó, és színpadra léptek a Tatabányai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskolája diákjai is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.