EUR: 317,73 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Egyéb Szeged

26 éves Szeged legmagasabb építménye

Bizonyára sokan tudják, hogy Szeged legmagasabb építménye a rókusi telefontorony, arról viszont kevesebben hallhattak, hogy egykor kávézót terveztek a 158 méter magas építménybe. Hogy miért nem valósult meg az elképzelés? A cikkünkből kiderül!

A telekommunikációs célú épületet az 1980-as években kezdték építeni, 1992-ben adták át. A tornyot a Matáv számára építették, jelenlegi tulajdonosa utódcége, a Magyar Telekom, de a köznyelvben gyakran még ma is Matáv-toronyként emlegetik. Maga a torony nem teljesen önálló épület, tartozik hozzá egy, a telekommunikációs cégeknek otthont adó irodaház-komplexum is. A torony nem a Rókusi körútra néző utcai homlokzaton, hanem az épület hátsó bejárata mellett, egy névtelen szervizút mellett emelkedik.


1992 óta városunk legmagasabb építménye a rókusi telefontorony

Betonszerkezete 101 méter magas, a rászerelt acél árbóccal együtt az építmény teljes magassága 158 méter, ezzel a Matáv-torony messze a legmagasabb épületnek számít Szegeden. A torony tetején lévő, adó-vevő berendezéseket és antennákat tartalmazó szint 119 méter magasan helyezkedik el. Ebben a magasságban egy üzemi darut is telepítettek, amellyel a torony peremén helyet foglaló eszközök mozgatását, fel- és leszerelését végzik.

Szegedi felhőkarcolók

Szeged második legmagasabb épülete a hasonló funkciót betöltő, 90 méteres tévétorony, amely Újszegeden található. A harmadik városunk talán legismertebb jelképe, a fogadalmi templom, más nevén a dóm, amelynek legmagasabb pontja 81 méterre van a talajtól.

A rókusi telefontorony napjainkban szinte egyáltalán nem látogatható. Pedig sokak szerint a város legmagasabb pontjaként ideális kilátótorony és kávéház lehetne. Többféle városi legenda terjeng arról, hogy a 80-as években a városvezetés a vágyott kávéházat bele is terveztette a létesítménybe. Az idegenforgalmi hasznosításnak azonban komoly műszaki akadályai vannak: egy ilyen létesítmény kialakítására legalkalmasabb közbülső teraszok szintje is messze meghaladja a környékbeli víztornyokét, így egy vendéglő üzemeltetéséhez szükséges víz feljuttatása jelentős költséget jelentene.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek