EUR: 364,12 Ft
CHF: 345,22 Ft
2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Belföld

30 százalékos béremelés jöhet a közigazgatásban

A központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők béremelését megalapozó törvénytervezetről indult egyeztetés. A kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezettel a kormány újabb lépést tesz Magyarország versenyképességének javítása érdekében, amivel szándéka a bürokrácia csökkentése és hogy még hatékonyabbá váljon a kormányzati munka – írja az Origo.

Emellett jelentősen javul a közigazgatásban dolgozók, azon belül kiemelten a gyermeket nevelő és családot alapító kormánytisztviselők anyagi megbecsülése. A tervezetet a közigazgatási érdekvédelmi szervezetek az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) keretében véleményezhetik, majd azt követően kerül az Országgyűlés elé – írja a lap.


A kormány szerint fontos, hogy a központi közigazgatásban csak annyian dolgozzanak, mint ahány emberre valóban szükség is van, a  bürokrácia csökkentésével párhuzamosan pedig béremelés is lesz a kormánytisztviselőknél.

A törvényjavaslat ennek megfelelően tartalmazza az átfogó béremelési program megindítását a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők számára, akiknél a tervek szerint 2019-ben átlagosan 30 százalékos béremelés valósul meg, ezen belül egyéni eltérések lehetnek. Hatékonyabb lesz a kormányzati igazgatási szervezetrendszer, a nemzetet magas színvonalon szolgáló kormányzati tisztségviselők nagyobb anyagi elismerést kapnak, és a szolgálati jogviszonyukat is újra szabályozzák. A kormány alapvető célja, hogy a közszolgálatot és a családi életet a lehető legjobban össze lehessen egyeztetni – írja az Origo.


A törvénytervezet rögzíti a kormányzati igazgatási szervek és a kormányzati igazgatásban alkalmazható tisztségviselők típusait, és azok tevékenységének irányításért felelős vezetőket. Rögzíti a kormány működési kereteit, valamint kiterjed a kormányzati főhivatalok és a központi hivatalok jogállására és szervezeti működésére is.

Kapcsolódó Cikkek