EUR: 335,46 Ft
CHF: 312,28 Ft
2020. január 21., kedd
Ágnes

Belföld

40 csapat szállt ringbe 200.000 euróért Budapesten az EIT startup verseny döntőjében

Az EIT ösztönzi az innovációt Európában – az egészségügyi startupok forradalmasíthatják az EU piacát. Dr. Bakács Tibor és a hepatitis B vírust kutató csapata harmadik helyezést ért el.

A verseny döntője alatt készített felmérés szerint a válaszadók 57 százaléka az EIT Health által nyújtott legértékesebb segítségnek a képzést és mentorálást tekinti,  míg 50 százalékuk a kapcsolati tőkét hangsúlyozta. Fürjes Balázs Zoltán, az EIT Health InnoStars igazgatója hozzátette: “A startupok segítséget kapnak tőlünk, hogy fejleszthessék magukat, mi pedig  képzéseket biztosítunk, melynek során felkészítjük őket a kockázati tőkebefektetők és a befektetők előtt történő prezentációikra. A bemutatkozásra felkészítő tréning után egyénre szabott mentorálásban van részük, segítjük őket üzleti modelljük kialakításában, illetve bemutatjuk a csapatokat partnereinknek és kockázati tőke befektetőknek, vagy szabályozó testületeknek. Összehozzuk őket olyan cégekkel, amelyek segíthetnek első termékeik legyártásában, vagy rajtunk keresztül megszervezhetik tesztüzemüket. Találkozhatnak az EIT köré szerveződő, Európa legnagyobb innovációs központjaival, melyek a piacra lépésüket könnyíthetik meg. Ha az induló vállalkozások valóban sikeres szolgáltatásokat nyújtanak, akkor az jót jelent az európai polgárok számára is, mert egészségesebb, hosszabb életet élhetnek.


Az InnoStars Awards  kategória nyertese egy litván cég, az Oxipit, amely 25.000 eurót nyert a terméke validálásához. Az Oxipit mesterséges intelligenciát alkalmaz az orvosi képalkotáshoz. Ennek leggyakrabban használt módjához, a mellkas röntgenhez fejlesztettek ki olyan eszközöket, melyek a radiológusok munkáját támogató jelentéseket generálnak.

A 7000 eurós díjazású European Health Catapult kategória győztese a HydrUStent olyan, biológiailag lebomló, antibakteriális, személyre szabott urológiai sztent kifejlesztésén dolgozik, mellyel elkerülhetők a második műtétek és segítségükkel 60 %-kal csökkenthetők a kezelések költségei.


Két első helyezést és a vele járó 12-12 ezer eurós díjat adtak át a HeadStart Funding, kategóriában, melyet azért hoztak létre, hogy támogatásával felgyorsítható legyen kkv-k innovatív termék, vagy szolgáltatásának piacra lépése, továbbá növelhető legyen a befektetői tőke bevonás lehetősége. Az egyik díjat a HeartWatch kapta, a másikat pedig a Kautum csapata. A HeartWatch egy SaaS (szolgáltatott szoftver) megoldás, amely intelligens értesítéseket készít a legközelebbi gondozónak a betegek nagyobb biztonsága érdekében. Optikai szenzorokra támaszkodva a fejlett számítógépes látás és az intelligens gépi tanulási analitika saját fejlesztésű kombinációját használja, hogy ellenőrizze az egyébként nem felügyelt betegeket. Az első kifejlesztett modulok közé tartozik az érintésmentes, szív- és légzési sebesség monitorozó rendszer, és az ágy elhagyásról küldött figyelmeztetések. A Koatum egy orvos technológiai vállalat, mely személyre szabható, bioaktív megoldásokat dolgozott ki a gyulladás megelőzésére és a csont integráció gyorsítására a gyorsabb, fájdalommentes gyógyulás érdekében

Az EIT Healthről:

Az Európai Bizottság és az Európai Technológiai Intézet által támogatott EIT Health a világ egyik legnagyobb egészségügyi innovációs kezdeményezése. Célunk, hogy fenntartható módon mozdítsuk előre az egészségügy alapjait és ezáltal megteremtsük az emberek egészségesebb életvitelének és jólétének jövőbeni feltételeit egész Európában. Tagjaink közt megtalálhatók Európa vezető egészségipari és gyógyszeripari vállalatai, természettudományi kutatóintézetei és egyetemei. Az EIT Health több mint 2 milliárd eurót befektet az elkövetkezendő évtizedben célzottan Európa legtehetségesebb vállalkozói és kreatív elméinek projektjeibe, hogy olyan egészségügyi termékeknek és szolgáltatások fejlesztését és üzleti forgalomba hozatalát támogassa, melyek a demográfiai változások és az idősödő társadalmak által támasztott kihívásokra válaszolnak.

A közös nagydöntő jó alkalom volt arra, hogy találkozzunk új tehetségekkel és új ötletekkel. A versenyzők nagyon bátran tárták fel ötleteiket előttünk. Az egészségügyi cégek, mint például a GE Healthcare legfontosabb kihívásai az egészségügyi ellátás növekvő költségei, a túlnépesedés, valamint a krónikus betegségek számának növekedése. Számunkra a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megtaláljuk a kórházak számára a leginkább költséghatékony kezelési lehetőségeket, így ha ezek az induló vállalkozások jó megoldást találnak ezekre a problémákra, mi pedig fel tudjuk ezeket használni a technológiánk során, akkor  fenntarthatóbb egészségügyi rendszert kialakíthatunk ki együtt “- mondta Mr. Bencsik Péter, a GE Healthcare Konzorcium kutatási vezetője.

Az Üzleti Ötletek (Joint Business Idea Competition) számára kiírt versenyben az egészségügyi kategória győztese egy portugáliai csapat, a Nebula X Medical,, akik azt tűzték ki célul, hogy legyőzzék a végbéltükrözés miatt kialakuló félelmeket és kellemetlenségeket, és a rendszeresebb orvosi ellenőrzések által a végbélrákban szenvedő betegek számát is csökkentsék. Ennek érdekében kifejlesztettek egy kapszulához hasonlóan lenyelhető kamerát, mely a beteg vastagbelének felületét vizsgálja.

Az innovációnak interdiszciplináris környezet kell, nem elszigeteltség

Marios Chryssolouris, az Üzleti Ötletek élelmiszer kategóriában versenyző győztes csapat vezetője , aki 10.000 eurót nyert, azt mondta, hogy jó volt látni a fiatalok dinamikus előadásait, melyek valós, globális társadalmi problémákra kerestek megoldást. “A legfontosabb dolog, amit a verseny során tapasztaltunk, az az értékes visszacsatolás üzleti tevékenységünk különböző aspektusairól, valamint a jó kapcsolatok létesítésének lehetősége az iparági partnerekkel és az üzleti tevékenységünk elindításával kapcsolatos tanácsok. Az EIT jó úton halad, hogy összehozzon minket olyan innovációs fővárosokkal, mint például San Francisco. ” FreshStrips nevű vállalkozása, alacsony költségű, könnyen olvasható matricát készít, amely az élelmiszer külső csomagolására téve színváltozással jelzi, ha az élelmiszer a szállítás során nem megfelelő hőmérsékletnek van kitéve.

Krzysztof Kubacki , az EIT nyersanyag technológiával foglalkozó innovációs központjának igazgatója a következőket állapította meg a startup verseny döntője után:  “Ez az élelmiszer, egészségügy és nyersanyagtudományok szakterületén  közösen rendezett üzleti ötletverseny második éve és az EIT Food, EIT Health és EIT RawMaterials második közösen tartott döntője. A verseny kezdetben kísérletként indult, mára bebizonyosodott, hogy sokkal hatékonyabb és értékesebb nemcsak a Tudás és Innovációs Közösségek munkatársai (KIC: Knowledge and Innivation Community) számára, hanem az ennyire különböző tematikus területekről érkező résztvevők számára is. Amit a korábbi versenyzőink hangsúlyoztak a visszajelzéseikben az interdiszciplináris és nemzetközi megközelítésünk. Ez nemcsak azt teszi lehetővé a résztvevők számára, hogy átfogó képet kapjanak a saját projektjeikről, de mindenekelőtt azt is megmutatja, mennyit tudunk segíteni egymásnak. Az innováció nem izolált helyeken jön létre, hanem a különböző információk és szempontok összegzéséből keletkezik, semmi nem zárható ki.”

Kapcsolódó Cikkek