EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Extra

78 éves lenne Bruce Lee, a legnagyobb szuperhős sárkány

Olyan gyorsan mozgott, hogy le kellett lassítani a jeleneteit a filmjeiben, hogy szabad szemmel is látni lehessen. Mindössze öt mozinak volt a főszereplője, filozófiát tanult és saját harcművészetet álmodott meg, már akkor képregényhős volt, amikor ez még egyáltalán nem számított menőnek, amikor meghalt ezrek vonultak az utcára Kínában – 1940. november 27-én született Bruce Lee. A popkulturális ikon, harcművész, filmsztár ma lenne 78 éves.

“Légy alaktalan, átlátszó, mint a víz. Ha a vizet csészébe öntöd, ő lesz a csésze. Ha palackba akkor ő lesz a palack. A víz tud áramlani és tud ütközni. Légy víz barátom!” – mondta egyszer Bruce Lee, aki Lee Jun Fan néven született San Franciscóban, a kínai naptár szerint a Sárkány évében és a Sárkány órájában.


A Bruce nevet egy ápolónő ragasztotta rá a kórházban. Lee édesanyja korábban elvesztett egy fiút, ráadásul nagyon babonás volt, ezért “Kicsi főnixnek” – nevezte a kis Bruce-t, ami a kínaiul női nevet jelent. Az anyuka azt gondolta, hogy a lelkek majd nőneműnek gondolják a kisfiát és életben hagyják. Apja, aki a kínai opera népszerű sztárja volt Hongkongban, Lee születésekor éppen Amerikában turnézott. Sokat filmezett is, így fiát már három hónapos korában, csecsemőként a felvevőgép elé vitték. Bruce egyéves volt, amikor a család hazatért Hongkongba, ahol gyerekszínész lett belőle, hatéves koráig húsz filmben szerepelt.

Credit line: Profimedia, Everett

 

Gyerekként rövidlátó volt és gyenge, sokat betegeskedett is. Fiatal tini volt, amikor többször összeverekedett az iskolatársaival – köztük egy kínai bandatag gyerekével is – ezért a szülei úgy döntöttek, hogy harcművészeti iskolába kell járnia, hogy meg tudja magát védeni. Ezután kezdett komolyan sportolni: a kung-fu mester Jíp Man tanítványa lett, megismerkedett az ökölvívással, a dzsúdóval és a thai boksszal. Táncolni is megtanult, sőt, még egy hongkongi csacsacsabajnokságot is megnyert, a füzetébe 108 különféle tánclépést jegyzett le.


Egyszer egy iskolai verekedés nagyon eldurvult, akkor ütötték meg Bruce Lee-t amikor éppen a kabátját vette le. Ez az aljas húzás nem volt nyerő a már akkor elképesztő tehetségű fiatalnak, támadója után szaladt és kiverte a fogait. Ennek eredménye az lett, hogy egy rendőr jelent meg a házuknál és azt mondta, ha Lee még egyszer belekeveredik egy ilyen verekedésbe, akkor börtönbe zárják. A szülei nagyon féltek ettől, ezért az ekkor már 18 éves Bruce Lee-t visszaküldték Amerikába.

Seattle-ben telepedett le és családi barátoknál dolgozott egy kínai étteremben, de tudta hogy nem ez az ő útja. Beiratkozott az egyetemre, filozófiát hallgatott és harcművészként hamar hírnevet szerzett magának. Amikor elkezdett oktatni, akkor senkitől nem kért pénzt, pedig anyagi gondokkal küzdött. A tanítványai javasolták, hogy indítson el egy iskolát. Hamarosan a szerelem is rátalált, az egyik tanítványa, Linda azonnal felhívta magára a figyelmet.

“Egyik nap az egyetemen gyakoroltunk és azt mondta nekem, hogy dobjam el őt. Meg is mutatta hogy kell, majd azt mondta hogy menjünk el vacsorázni. Kérdeztem, hogy mindannyian? Azt válaszolta, hogy csak mi ketten. Ez volt az első randevúnk 1963. október 25-én” – mesélte később a Bruce Lee életéről szóló dokumentumfilmben Linda. A kapcsolat hamar komollyá vált, bár az asszony édesanyja nehezen fogadta el ezt a kapcsolatot a hatvanas években. Ennek ellenére egy évvel később összeházasodtak.

“Ez volt az életemen az egyetlen eset, amikor biztos voltam abban, hogy jól döntöttem” – mondta Linda. 1965-ben született meg kisfiuk, Brandon, akire Bruce elképesztően büszke volt. Alig tudott járni a pici, amikor ütni, rúgni tanította és hencegett is Brendonnal, azt mondta ő az egyetlen szőke hajú, kék szemű kínai a világon. Nagyon szeretett volna kisfiút, mert a kínai hit szerint ők viszik tovább az apjuk szellemét, de később a 1969-ben született kislánya, Shannon is az ujja köré csavarta.

Linda, Bruce és Brendon

 

Kaliforniában Bruce Lee folytatta az oktatást, ismét kung-fu iskolát alapított. Ráadásul kialakította a saját harcművészeti stílusát, a Jeet Kune Do (a megtartóztatott ököl útja, ejtsd: dzsitkondó) lényege, a támadás elhárítása azonnali ellentámadással.

“Azt mondta, hogy ha szíved a helyén van, akkor tanítani foglak” – mondta Lee-ről egyik tanítványa, ami annyira nem tetszett az ázsiai riválisainak, mert úgy gondolták, hogy “kívülállóknak” ( értsd nem ázsiaiknak) kiadja a titkaikat. Ezért ázsiai harcművészek egy csoportja ultimátumot küldött neki, hogy hagyja abba a “kívülállók” tanítását, különben Lee-nek a legjobb emberükkel kell megküzdeni.

Sejthetjük, hogy ez Bruce Lee-t mennyire hatotta meg, valószínűleg még örült is, hogy élesben kipróbálhatja a Jeet Kune Do-t. A harcra kijelölt éjszakán a küzdelem három percig tartott, az ellenfél padlót fogott, majd feladta a versenyt. Később Bruce Lee az Ed Parker karatebajnokságon mutatta be legendás “egyhüvelykes” ütését, ahol csak egy ujját használta. Ezzel a technikával nála sokkal magasabb, nagyobb ellenfeleket is méterekkel hátra röpítette. A sikerek ellenére Lee mégis elégedetlen volt, mert anyagilag nem álltak valami jól, az iskolák nem hoztak sok pénzt.

Bruce Lee 1966-ban kapta meg az első igazi szerepét, a Zöld (Ló)darázs sorozatban. A képregényrajongók tudják, hogy ennek a hősnek az 1940-es évek óta volt saját képregénye, a karakter pedig még régebbi. Zöld lódarázs hű társa, a harcművész Kato volt, akit Bruce Lee alakított. Annyira gyorsan mozgott, hogy le kellett lassítani a filmben, hogy szabad szemmel is jól láthatóak legyenek a mozdulatai. Zöld darázs és Kato olyanok voltak, mint Batman és Robin. Ez annyira így van, hogy amikor zuhant a sorozat nézettsége, akkor az alkotók összekeverték a sztorikat.

Elképesztő erő
1970-ben Bruce Lee hátsérülés lett, a következmények egész életében elkísérték. Azt mondták soha többé nem lesz képes gyakorolni, de ő nem adta fel. Elképesztő módokon fejlesztette a testét, nap mint nap. Állítólag volt olyan nap, amikor 2000 ökölcsapást, 1000 rúgást csinált, majd 5 kilométert futott és huszonkettőt biciklizett.

Lett volna egy olyan jelenet is, ahol Robin legyőzi Kato-t, de ebbe Bruce Lee nem egyezett bele, végül a producerek kiegyeztek döntetlenben. Állítólag a Robint alakító színész rettegett Lee-től.

Miután a sorozat lekerült a képernyőről az akkor 27 éves Bruce Lee azt hitte, hogy megnyílnak előtte kapuk, de Hollywood akkor még nem igazán akarta befogadni, pedig mindig a tűz közelében maradt Hollywood harcművész edzője lett.

Bruce Lee reménykedett, hogy ő kaphatja meg a Kung Fu című sorozat főszerepet (főleg, hogy állítólag eleve az ő ötlete volt), de csalódnia kellett. Végül nem is ázsiai származású férfit választottak ki, hanem a tragikus sorsú David Carradine-t (akit aztán fél-kínainak sminkeltek). Ezt a sorozatot a hetvenes évek elején vetítették, később két film készült és a kilencvenes évek elején folytatódott a sorozat, ami itthon is sokak kedvence volt.

 

Míg Hollywood hanyagolta Bruce Lee-t, kiderült, hogy a Zöld darázs miatt Ázsiában gigasztár lett, ezrek várták a reptéren, amikor Kínába utazott. Az egyik ázsiai csúcsproducerrel több filmre is aláírt. Az 1971-ben forgatott Nagyfőnök című filmje elsöprő sikert aratott Hongkongban, ezt követte a Tomboló ököl 1972-ben, amely minden korábbi filmjének bevételét meghaladta. Saját filmcéget alapított, ez gyártotta az általa írt és rendezett A sárkány útját, amelyben – akkor még gonoszként – egy későbbi nagy sztár, Chuck Norris is szerepelt.

Chuck Norris és Bruce Lee fotó: Profimedia, Everett

 

Már forgatta a Halálos játszma című filmjét, amikor végre a Warner is kapcsolt, és villámgyorsan megíratta a Bruce Lee testére szabott, de a nyugati közönség számára is könnyen fogyasztható A Sárkány közbelép forgatókönyvét. A félbehagyott Halálos játszmát Lee halála után kimaradt jelenetekkel egészítették ki, néhány jelenetben hasonmásokkal helyettesítették, és így került a mozikba. Nevetséges kameratrükköket is alkalmaztak, például ilyeneket, ahol jól látható, hogy Bruce Lee fejét utólag montírozták a felvételre – ráadásul elég bénán.

A Sárkány közbelép, amelyben Bruce Lee minden harcművészeti jártasságát megcsillogtatva számol le egy drogkereskedővel, minden idők talán legnépszerűbb kung-fu filmje lett, több mint 200 millió dollárt hozott a jegypénztáraknál.

Furcsa halála

Bruce Lee 1973-ban, 32 évesen halt meg. Egy ázsiai színésznőnél volt, akivel felesége szerint együtt akart dolgozni a következő filmjében. Fájni kezdett a feje, ezért a színésznő adott neki egy fájdalomcsillapítót, Bruce elment a szobába lefeküdni, de a lány később már nem tudta felébreszteni. A halálhír bejárta a világot, sokan azt hitték, hogy valójában gyilkosság áldozata lett, vagy utolérte a mesterek átka, akik nehezményezték hogy “kívülállóknak” mutatta meg a harcművészetüket. A boncolás kiderítette, hogy allergiás volt a fájdalomcsillapító egyik összetevőjére, ami aztán agyi ödémát okozott.

Gyilkossá vált karakterszínész
Michael Massee karakterszínész volt az, aki elsütötte azt a kellékfegyvert, amiben igazi golyó volt. Ez okozta a 28 éves Brendon Lee halálát. Massee-t elképesztően megviselték a történték, hisz önhibáján kivül lett gyilkos. Ezután egy évig egyáltalán nem vállalt munkát és az elkészült filmet sem volt hajlandó soha megnézni. 2016-ban halt meg gyomorrákban.

Húsz évvel később további találgatásra adott okot, amikor Lee fia, a szintén harcművész-filmsztár Brandon 1993-ban ugyancsak rejtélyes körülmények között hunyt el A holló forgatásán.
“Egyrészt örülök, hogy Bruce nem látta Brendon halálát, mert nem tudta volna elviselni. Ahogy mi sem tudunk magunkhoz térni” – mondta Bruce Lee felesége a dokumentumfilmben.

Bruce Lee életében csak öt filmnek volt a főszereplője, hatása mégis szinte felmérhetetlen, nyomdokába olyan új akcióhősök léptek, mint Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Steven Seagal és Jackie Chan.

Kapcsolódó Cikkek

 • Visszatér a színpadra Demjén Ferenc

  Visszatér a színpadra Demjén Ferenc

  Egy év kényszerpihenő után december végi nagy koncertjén tér vissza a színpadra Demjén Ferenc. A 72 éves énekes napról-napra jobban van, a mozgás sem jelent neki gondot, és az elmúlt hónapok történéseire is tisztán emlékszik.

 • Megegyezett L.L. Junior és Csilla

  Megegyezett L.L. Junior és Csilla

  L.L. Junior tegnap közleménybe tudatta a nyilvánossággal, sikerült megegyezniük volt párjával kisfiúk, a hatéves Lacika felügyeletéről.

 • Lefestette magát Gelencsér Timi

  Lefestette magát Gelencsér Timi

  Új szerepben próbálhatta ki magát a TV2 Catch versenyzője, Gelencsér Tímea. A 2016-os Miss World Hungary győztese Borbás Edina legújabb könyvének, A Szeráj borítóján látható a főhősnő, Szófia szerepébe.