2019. április 21., vasárnap
Konrád

Egyéb Békéscsaba

A 101-es gyalogezredre emlékeztek a főtéren

100 évvel ezelőtt, 1918. november 16-án tért haza Békéscsabára a 101. gyalogezred az első világháborúból. Ebből az alkalomból, a hősök tiszteletére tartott megemlékezést a város. Ezen a napon tette le esküjét száz önkéntes területvédelmi tartalékos katona.

Az 1883-ban alapított Békéscsabai 101. Császári és Királyi Gyalogezred 1914. augusztus 2-án vonult el az I. világháborúba. A harcok során az egység többször aratott fényes győzelmet és szenvedett el súlyos veszteségeket, végleges felmorzsolódására nem került sor. A világháborús harcokat lezáró fegyverszünet után zárt rendben, stratégiai vereség nélkül hagyta el az olaszországi Isonzó völgyét.


A 101. gyalogezred katonáinak helytállása, a harcokban odamaradt volt megyei lakosok áldozathozatala helyet kér magának emlékezetünkben. Fájó, ugyanakkor magasztos kötelességünk a Békés megyei katonák emlékének ápolása, és a katonai hagyományok átadása a következő nemzedék számára. A megemlékezésen Szarvas Péter polgármester is köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, 100 évvel ezelőtt lett város Békéscsaba, ugyanakkor 100 évvel ezelőtt más is történt, amire ugyancsak méltóképp kell emlékeznünk.

– 1914. augusztus elején a békéscsabai helyőrségben állomásozó 101-es gyalogezred útnak indult, és több, mint négy éven át vett részt a véres harcokban. Pontosan 100 évvel ezelőtt, 1918. november 16-án a gyalogezred életben maradt tagjai hazatértek. A 101-es gyalogezred hős katonáit az akkori Békés megye szinte valamennyi települése együttérzéséről biztosította. Ezek a katonák hősiességről, helytállásról tettek tanúbizonyságot. Minden veszélyes helyzetben, minden háborús akcióban a legfőbb parancsnak engedelmeskedtek: védd, óvd a hazád! Tegyél meg mindent a hazád szabadságáért! A meghozott áldozatra emlékeznünk kell, mert egy erős, egészséges nemzet ezt teszi. Ma Magyarországon, Békés megyében és Békéscsabán nyugalom van, békesség van. Egy erős, önbizalomtól duzzadó nemzet ilyen időszakban is ügyel az országra, ügyel a nemzetre. Megtesz mindent azért, hogy bármilyen nehéz helyzetben a helytállás feltételei meglegyenek. Magyarország ma ilyen időszakot él, és reméljük, hogy ez a biztonságos időszak nagyon sokáig megmarad országunkban – fogalmazott a polgármester.


Kapcsolódó Cikkek