2019. december 15., vasárnap
Valér

Életmód

A daganatsejteket ragyogóra színező anyag segítheti a sebészeket

Egy új kutatás alapján az agydaganat biztonságos műtéti eltávolítását segítheti a gyorsan növekedő tumorsejteket fluoreszkálóra színező anyag.

A BBC hírportálja arról számolt be, hogy a tudósok 5-aminolevulinsav (5-ALA) nevű vegyületet tartalmazó italt adtak 99 páciensnek, akiknek a gyanú szerint gyorsan növekedő gliómájuk (agydaganatuk) volt. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az 5-ALA felhalmozódik a gyorsan növekvő daganatsejtekben, mert nincs meg bennük az az enzim, amely lebontaná a vegyületet.


A sebészek mikroszkóppal keresték a fluoreszkáló szövetet, miközben a tumort eltávolították a betegek agyából. A 99 közül páciens 85-nél látták a rózsaszínben ragyogó anyagot. A 85 közül 81 esetben igazolták a vizsgálatok, hogy a betegnek gyorsan növekedő daganata van, egy esetben a kór enyhébb fokát állapították meg, négynél nem tudtak értékelést készíteni.

A 14 beteg közül – akiknél a sebészek nem látták a fluoreszkáló anyagot – hétnél úgynevezett alacsony grádusú, lassan növekvő daganatot találtak, három esetben nem tudták értékelni. – Sürgősen szükség volt olyan anyagra, amely segít a sebésznek megtalálni a legagresszívebb tumorrészeket. A 5-ALA szépsége, hogy műtét közben mutatja meg ezeket – mondta el Kathreena Kurian, a Bristoli Egyetem agykutatója, a kutatás vezetője a BBC-nek. A tudósok szerint az lenne a következő lépés, hogy agydaganatos gyerekeknél teszteljék az anyagot, valamint olyan felnőtteknél, akiknek a korábbi kezelés után újult ki a tumoruk.

Kapcsolódó Cikkek