EUR: 345,95 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Egyéb Békéscsaba

A diákok megfelelő pályaorientációja a cél

A Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Békéscsabai Tankerületi Központ vezetői együttműködési megállapodást kötöttek annak érdekében, hogy a tankerülethez tartozó általános iskolák diákjainak pályaválasztását közösen segítsék. Az együttműködés célja, hogy a végzős diákok minél megalapozottabb döntéseket hozzanak a továbbtanulásukról. Olyan szakmát, szakképző intézményt válasszanak maguknak, amely megfelel érdeklődési körüknek, és megalapozza jövendő életpályájukat.

Az együttműködési megállapodást október végén írta alá Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója és Bánki András, a tankerületi központ igazgatója. Az eseményt követően egy továbbképzésre is sor került. Ezen a tankerülethez tartozó iskolák igazgatóit, valamint beiskolázási felelőseit tájékoztatták a Pedagógiai Szakszolgálat, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a BSZC szakemberei a beiskolázás részleteiről.


Mucsi Balázs a rendezvényen elmondta, hogy a fiataloknak pályát választani talán életük legnagyobb döntése, ami viszont kihat egész későbbi életükre. Ezért van szükség arra, hogy ők és a környezetükben élők minden lényeges információt időben megkapjanak. A lemorzsolódási adatok igen magasak, körülbelül 11 százalék. Vagyis sokan hagyják el az intézményeket végzettség nélkül. Mivel az oktatás területén mind a centrumnak, mind a központnak fontos ennek a számnak a csökkentése, össze kell dolgozniuk.

Bánki András is megerősítette, hogy a pályaorientáció a két intézmény közös ügye. Együttműködésük nem most kezdődött, viszont most érkezett el az ideje, hogy keretbe foglalják ezt a tevékenységet. Szeretnének utat mutatni a diákoknak, hogy mindenki megtalálhassa a neki legjobb képzést, szakmát. Mindketten lokálpatriótaként azon munkálkodnak, hogy a megfelelő jövőkép bemutatása mellett, a fiatalok Békés megyében keressék a lehetőségeket.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.