EUR: 334,57 Ft
CHF: 306,00 Ft
2019. november 18., hétfő
Jenő

Egyéb Békéscsaba

A diákok megfelelő pályaorientációja a cél

A Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Békéscsabai Tankerületi Központ vezetői együttműködési megállapodást kötöttek annak érdekében, hogy a tankerülethez tartozó általános iskolák diákjainak pályaválasztását közösen segítsék. Az együttműködés célja, hogy a végzős diákok minél megalapozottabb döntéseket hozzanak a továbbtanulásukról. Olyan szakmát, szakképző intézményt válasszanak maguknak, amely megfelel érdeklődési körüknek, és megalapozza jövendő életpályájukat.

Az együttműködési megállapodást október végén írta alá Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója és Bánki András, a tankerületi központ igazgatója. Az eseményt követően egy továbbképzésre is sor került. Ezen a tankerülethez tartozó iskolák igazgatóit, valamint beiskolázási felelőseit tájékoztatták a Pedagógiai Szakszolgálat, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a BSZC szakemberei a beiskolázás részleteiről.


Mucsi Balázs a rendezvényen elmondta, hogy a fiataloknak pályát választani talán életük legnagyobb döntése, ami viszont kihat egész későbbi életükre. Ezért van szükség arra, hogy ők és a környezetükben élők minden lényeges információt időben megkapjanak. A lemorzsolódási adatok igen magasak, körülbelül 11 százalék. Vagyis sokan hagyják el az intézményeket végzettség nélkül. Mivel az oktatás területén mind a centrumnak, mind a központnak fontos ennek a számnak a csökkentése, össze kell dolgozniuk.

Bánki András is megerősítette, hogy a pályaorientáció a két intézmény közös ügye. Együttműködésük nem most kezdődött, viszont most érkezett el az ideje, hogy keretbe foglalják ezt a tevékenységet. Szeretnének utat mutatni a diákoknak, hogy mindenki megtalálhassa a neki legjobb képzést, szakmát. Mindketten lokálpatriótaként azon munkálkodnak, hogy a megfelelő jövőkép bemutatása mellett, a fiatalok Békés megyében keressék a lehetőségeket.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.