EUR: 321,24 Ft
CHF: 281,97 Ft
2019. április 24., szerda
György

Egyéb Békéscsaba

A diákok megfelelő pályaorientációja a cél

A Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Békéscsabai Tankerületi Központ vezetői együttműködési megállapodást kötöttek annak érdekében, hogy a tankerülethez tartozó általános iskolák diákjainak pályaválasztását közösen segítsék. Az együttműködés célja, hogy a végzős diákok minél megalapozottabb döntéseket hozzanak a továbbtanulásukról. Olyan szakmát, szakképző intézményt válasszanak maguknak, amely megfelel érdeklődési körüknek, és megalapozza jövendő életpályájukat.

Az együttműködési megállapodást október végén írta alá Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója és Bánki András, a tankerületi központ igazgatója. Az eseményt követően egy továbbképzésre is sor került. Ezen a tankerülethez tartozó iskolák igazgatóit, valamint beiskolázási felelőseit tájékoztatták a Pedagógiai Szakszolgálat, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a BSZC szakemberei a beiskolázás részleteiről.


Mucsi Balázs a rendezvényen elmondta, hogy a fiataloknak pályát választani talán életük legnagyobb döntése, ami viszont kihat egész későbbi életükre. Ezért van szükség arra, hogy ők és a környezetükben élők minden lényeges információt időben megkapjanak. A lemorzsolódási adatok igen magasak, körülbelül 11 százalék. Vagyis sokan hagyják el az intézményeket végzettség nélkül. Mivel az oktatás területén mind a centrumnak, mind a központnak fontos ennek a számnak a csökkentése, össze kell dolgozniuk.

Bánki András is megerősítette, hogy a pályaorientáció a két intézmény közös ügye. Együttműködésük nem most kezdődött, viszont most érkezett el az ideje, hogy keretbe foglalják ezt a tevékenységet. Szeretnének utat mutatni a diákoknak, hogy mindenki megtalálhassa a neki legjobb képzést, szakmát. Mindketten lokálpatriótaként azon munkálkodnak, hogy a megfelelő jövőkép bemutatása mellett, a fiatalok Békés megyében keressék a lehetőségeket.

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

  • A húsvét még ma is üzenettel bír

    A húsvét még ma is üzenettel bír

    Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.