EUR: 334,29 Ft
CHF: 311,13 Ft
2020. január 21., kedd
Ágnes

Egyéb Ózd

A fekete fa árnyéka

A hideg idő közeledtével elérkezett a szezonja a tüzelővásárlásnak, és ezzel együtt a tűzifaárusok is hirtelen megszaporodtak. A reklámújságokban egymást érik a hirdetések különböző mértékegységekre beárazott mennyiségekről, ám gyakran kiderül, hogy azok köszönőviszonyban sincsenek a leszámlázottal. A Nébih új adatbázist indított a jogszerűtlen tűzifa-kereskedők ellenőrzésére.

A privatizációs folyamat évei alatt sok ezer hektár erdőt vágtak ki hazánkban illetéktelenek, ami Ózd térségére is jellemző volt. Erre a tevékenységre számos maffiacsoport szerveződött, amelyeket máig sem sikerült teljesen visszaszorítani. Számos adminisztratív intézkedés történt ezen a területen, mégis akadnak próbálkozók. Bevezették a faanyag-kereskedőkre az EUTR technikai azonosítót, ami egyértelművé tenné a helyzetet, ám az illegális kereskedők emiatt álnévvel és kitalált EUTR technikai azonosítóval adják fel hirdetéseiket.


A folyamatos szigorítások sem szorították vissza az üzérkedőket és fatolvajokat

Mivel sok panasz érkezik a hatósághoz – főleg – idős emberek átveréséről, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelten kezeli a bejelentéseket. Az árusok trükkjei között szerepel a nyers fa mázsára értékesítése, a bemondásra számlázott erdei vagy normál köbméter, de legnagyobbat talán a konyhakész tűzifával lehet kaszálni. A Nébih az ilyen esetek miatt javasolja, hogy bizonytalan forrásból senki ne vásároljon. Előtte célszerű tájékozódni az eladó személyéről és jogszerű működéséről. Ehhez a Nébih mostantól a honlapján, nyilvánosan elérhető formában biztosítja a jogszerűtlen hirdetések adatbázisát, amelyben összegyűjtve megtalálhatók a fiktív technikai azonosítók, valamint az azokhoz tartozó telefonszámok.

Főleg idős emberek az átverés áldozatai
MTI Fotó: Balázs Attila/Illusztráció

Felhívják továbbá a tűzifavásárlók figyelmét, hogy amennyiben a számukra érdekes hirdetésben található adatok szerepelnek a jogszerűtlen hirdetések listáján, ha mégis a vásárlás mellett döntenek, fokozott körültekintéssel járjanak el.


Erdei tájkép erdőirtás után

A szigorítás része az is, hogy a szállítójegy kötelező tartalma részben megváltozott. A korábbi „Feladás helye” rovatnak a „Szállításra történő átadás helye” rovat felel meg. A korábbi „Átvétel helye” rovatnak a „Kiszolgáltatás helye” rovat felel meg, ennek megfelelően az „Átvevő” helyett a „Kiszolgáltatást igazoló személy” adatainak feltüntetése szükséges, azonban ezen személy esetében már nem a címét, hanem a jogosultságát (pl. családtag, munkavállaló) kell feltüntetni. A szállítójármű indulásakor leolvasott kilométeróra-állást minden esetben kötelező kitölteni. A szállítójegyen erdei faválaszték esetében csak tömör köbméter vagy űrméter tüntethető fel térfogat-mértékegységként.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.