EUR: 336,69 Ft
CHF: 314,56 Ft
2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Belföld

A Fidesz kétharmados többséggel győzhet az EP-választásokon

Tovább növelheti képviselői számát a Fidesz-KDNP a Európai Parlamentben, ezzel a párt az unió második legsikeresebb pártjává léphet elő.

A legmérvadóbb brüsszeli liberális lap, a Politico közölt mandátumbecsléseket az Európai Parlament várható összetételéről. Ez alapján az EP-választásokat követően a Fidesz-KDNP lenne az Európai Unió második legerősebb pártja, ennél jobb eredményt csak a máltai Munkáspárt érne el (62,06 százalék-4 mandátum).


A november 12-i becslés szerint Magyarországon tarolna a Fidesz,  jelenlegi 12 helyett 14-15 képviselője is lehet a pártnak. Az LMP, a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom be sem jutna az EP-be, a Liberálisokat már nem is mérik.

Ennek alapján a Fidesz-KDNP 54,2 százalékot, a Jobbik 15,8 százalékot, az MSZP 9,65 százalékot, míg a Gyurcsány-féle DK 7,57 százalékot kapna – írja az Origo.


Mandátumban ez a következőképpen nézne ki:

  • Fidesz-KDNP: 14 EP-képviselő
  • Jobbik: 4 EP-képviselő
  • MSZP: 2 EP-képviselő
  • DK: 1 EP-képviselő

Ez azt jelenti, hogy a Fidesz ismét kétharmadot szerezne, hiszen a Magyarország számára fenntartott 21 helyből 14-et szerezne meg. A kormánypártok tehát 2-3 fővel növelhetik a mandátumaik számát. Gyurcsány pártjának feleződne a mandátumszáma, azaz a jelenlegi két fő helyett csupán egy személyt juttathatnának Strasbourgba.

A magyarországi közvélemény-kutatók is elsöprő Fidesz-győzelemmel számolnak, a Nézőpont Intézet szerint 13 mandátumot szereznének a magyar kormánypártok.

Az Európai Néppárton (EPP) belül egyértelműen a Fidesz érné el a legjobb eredményt, ezzel a centrista-konzervatív pártszövetség legerősebb politikai tömörülése maradhatna. (2014-ben is a magyar kormánypártok teljesítettek legjobban az EPP-pártcsaládban, ez akkor 51,48%-ot jelentett.) – írja az Origo.

A felmérésre 2018. október 10-29. között került sor, 2000 fő megkérdezésével.

A Politico november 8-i becslése még ennél is nagyobb Fidesz-fölényt mért:

  • Fidesz-KDNP: 15 EP-képviselő (56,93 százalék)
  • Jobbik: 3 EP-képviselő (13,61 százalék)
  • MSZP: 2 EP-képviselő (9,91 százalék)
  • DK: 1 EP-képviselő (6,95 százalék)

Érdekességként megjegyezendő, hogy a brüsszeli liberális elit kedvenc lapjamár nem is számol a Karácsony <<majdnem miniszterelnök>> Gergely kamupártjával, a Párbeszéddel (P), noha a P közösen indul az MSZP-vel. A kamupárnak egyébként Jávor Benedek személyében jelenleg van egy EP-képviselője. Jávor a Zöldek frakciójában ül, együtt a Soros-Sargentini jelentés megfogalmazójával, a holland származású Judith Sargentinivel – írja az Origo.

Kapcsolódó Cikkek