2019. április 24., szerda
György

Belföld

A Fidesz nem tart attól, hogy kizárnák az Európai Néppártból

Visszautasította Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő hétfőn Bécsben azokat a követeléseket, hogy a Fideszt zárják ki Európai Néppártból (EPP. A kormányszóvivő – akit az APA osztrák hírügynökség idézett – utalt arra: a Fidesz nem tart attól, hogy kizárnák az EPP-ből.

Kovács Zoltán a helyi sajtó képviselői előtt leszögezte, hogy a Fidesz – mint fogalmazott – alighanem az EPP legerősebb pártja tekintettel hazai támogatására és az elmúlt nyolc év stabilitására.


Szavai szerint a pártcsalád múlt heti helsinki kongresszusán egyáltalán nem lehetett hallani olyan követeléseket, amelyek a kizárást sürgették volna. “Ennek épp az ellenkezője történt” – mondta Kovács Zoltán, emlékeztetve arra is, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök támogatta az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelöltjévé választott Manfred Webert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát is. Mint mondta, a Fidesz gyakorlatias és “a józan ész” diktálta megoldásokért szállt síkra, s meg akarja osztani tapasztalatait.

A kormányszóvivő szerint az EPP liberális, Fideszt bíráló szárnya, amely részben a magyar kormánypárt kizárását szorgalmazza, “a valóságtól elrugaszkodott nézetei” miatt kudarcot fog vallani.


A Magyarországgal szemben kezdeményezett, az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás lehetőségével összefüggésben Kovács Zoltán úgy vélekedett, hogy mindez “egy politikai, nem pedig jogi eljárás”. Az egész – mint hangoztatta – “politikai ízlés kérdése, és ezáltal boszorkányüldözés”.

Kovács Zoltán értetlenséggel reagált azokra a követelésekre, amelyek szerint csökkenteni kellene Magyarország uniós pénzügyi támogatását: “Ez ostobaság”. Mint fogalmazott, ez a pénz nem ajándék, hanem arra szolgál, hogy biztosítsa az európai piacok kohézióját, amiből mindenkinek haszna származik. “Minden euró, amit Nyugat-Európa kohéziós támogatásként Közép-Európának ad, megtérül” – emelte ki a magyar kormányszóvivő.

A Soros György amerikai milliárdos által alapított Közép-európai Egyetem (CEU) ügyével kapcsolatban Kovács Zoltán megjegyezte, hogy a vita “tisztán jogi természetű”. “Nem történhet meg, hogy ugyanazon teljesítményért valaki két oklevelet kaphat, mi viszont egy tiszta rendszert akarunk” – hangsúlyozta.

A kormányszóvivő emellett élesen bírálta a nemrég elfogadott osztrák családtámogatási reformokat, amelyek a nem Ausztriában élő gyerekek után fizetett családtámogatási járulékok csökkentését írják elő. “Ez szerződésszegés. Ha az ember ugyanazt a teljesítményt nyújtja, ugyanazt a szolgáltatást kell kapnia” – emelte ki Kovács Zoltán. Reményének adott hangot, hogy az uniós jog alapján rendezni tudják a kérdést.

Kovács Zoltán elismeréssel szólt ugyanakkor a soros osztrák uniós elnökségről, amely – mint mondta – “józan ésszel cselekszik és nem valami feltételezett és ideológiailag megalapozott szolidaritást akar továbbra is kikényszeríteni.”

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Árokparton szülte meg babáját

  Árokparton szülte meg babáját

  Két héttel a szülése előtt vett először terhességi tesztet az a máriabesnyői kismama, aki két héttel később a patak partján világra hozta, majd magára hagyta kisfiát.

 • Autóban megöl a mobil

  Autóban megöl a mobil

  Baleseti okká vált a mobilozás autóvezetés közben: a magyar sofőrök 40 százaléka beismeri, hogy a tiltás ellenére telefonál, 8 százalékuk pedig azt is, hogy chatel, facebookozik autójában.

 • Éjszakai repülési tilalom lesz Budapesten

  Éjszakai repülési tilalom lesz Budapesten

  Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren – jelentette be Tarlós István főpolgármester és Palkovics László technológiai miniszter kedden.

 • Hosszú útra indult Orbán Viktor

  Hosszú útra indult Orbán Viktor

  Az első állomás Kazahsztán, ahol az ország új vezetőivel ismerkedik meg a magyar miniszterelnök. A végső úti cél azonban Kína, ahol a világ legnagyobb gazdasági programjának a világtalálkozóján vesz részt a kormányfő.