EUR: 319,90 Ft
CHF: 280,55 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Sopron

A Forma–1 varázslatos világa

Színvonalas kiadvánnyal jelentkezik Tóth Zsombor, aki az F1-es világban „a magyarként” ismert, és egyre inkább elismert fotóriporterként megismételhetetlen pillanatokat kapott lencsevégre az elmúlt pár évben. A soproni fotós könyvének bemutatóját december 1-jén tartják a Novomatic Arénában.

Tóth Zsombor a jövőben is minél több nagydíjon szeretne fotózni
Fotó: TZs

Mit kell tudni a könyvről?


A szöveget Komenda Vivien írta, a dizájnt Gazsovics Krisztián készítette, a fényképeket pedig én. Körülbelül 150 kép található meg benne. A Forma–1 a meghatározó, de néhány különböző téma is feldolgozásra került azok számára, akik esetleg nem annyira jártasak az F1 világában. A könyv két nyelven, magyarul és angolul készült. Megtiszteltetés, hogy a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, Oláh Gyárfás írt előszót a könyvemhez.

Ez is egy hihetetlen pillanat, amit lencsevégre kapott Zsombor
Fotó: TZs

Milyen szempontok alapján válogattad a fotókat?


Próbáltam olyan képeket összegyűjteni, amelyek remélhetőleg nem csak nekem mondanak többet egy egyszerű fotónál. Törekedtem arra a versenyek során, hogy ne csak a világbajnokot mutassam be, vagy száguldó autók legyenek a képeken, hanem mind a 20 versenyző és a helyszínek atmoszférája is. Az év során készített, körülbelül húszezer képből nem nehéz kiválasztani azt a pár százat ami tetszik, viszont onnantól már nehéz különbséget tenni, mi kerüljön be és mi maradjon ki.

A soproni fotós testközelből találkozott a sztárokkal
Fotó: TZs

Milyen évet tudhatsz magad mögött?

Tizenkét hétvégén voltam autóversenyen, tizenegy országban, ebből tíz Forma–1 volt. Ezenkívül fontos megemlíteni a női kosárlabda Magyar Kupa döntőjét, amelyet a kosárlabda-szövetségnek fényképeztem, és a szintén Sopronban rendezett Euroliga Final Fourt. Bár nem jár sok utazással, de heti szintű feladat az SC Sopron felnőtt- és utánpótlás mérkőzéseinek dokumentálása, ami szintén kihívást jelent hétről hétre.
Melyik nagydíjat emelnéd ki 2018-ból, ami emlékezetes volt?
Mindegyik emlékezetes volt. Vagy a nagy csaták, vagy a környezet, a hangulat, az időjárás miatt. Fotósként mindegyik helyszín teljesen más, más lehetőségekkel. Összességében büszke vagyok arra, hogy gyakorlatilag egyetlen magyar fotósként hat hónapon át személyesen követhettem a versenyeket, vagy épp Hamilton és Vettel legvégsőkig kiélezett küzdelmét. Jövőre is tíz futam van tervben. Remélem még többen megismerhetik a munkáimat.

Könyvbemutató
Tóth Zsombor új könyvének bemutatóját december 1-jén, 18 órától tartják a Novomatic Aréna médiatermében. A fotós mesél majd a versenyek és utazások alatt adódott érdekes feladatokról, tapasztalatokról a könyvben lévő fényképek kapcsán.

Elképesztő pillanatok, elképesztő élmények, amiket átélt Zsombor
Fotó: TZs

A soproni fotós a legkülönfélébb helyekről készített szuper fotókat
Fotó: TZs

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.