EUR: 358,09 Ft
CHF: 339,29 Ft
2020. április 08., szerda
Dénes

Belföld

A hasonló migrációs politika is összeköti Magyarországot és Bulgáriát

Magyarországot és Bulgáriát az is szorosan összeköti, hogy a két ország hasonlóan gondolkodik a migrációról – mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus Dzhema Marinova Grozdanovával, a bolgár parlament külügyi bizottságának elnökével folytatott megbeszélése után a közös sajtótájékoztatón kiemelte: Bulgária és Magyarország álláspontja megegyezik az Európa-politika, a biztonságpolitika, a migrációs politika, az uniós bővítéspolitika, valamint a társadalompolitika több kérdésében, és ez az oka annak, hogy kifejezetten barátként tekintenek egymásra.


Németh Zsolt közölte: összeköti a két országot a kultúra és a nemzeti kisebbségek kérdése is, Magyarországon virágzó bolgár közösség él, és az ország elkötelezett a mellett, hogy ez a kulturális és kisebbségpolitikai kapocs megmaradjon.

Hangsúlyozta: a következő évtizedek legfontosabb kihívása a migráció ügye. Most a Bulgária is úgy döntött, hogy kilép az ENSZ globális migrációs csomagjának tárgyalási folyamatából, és egyre többen gondolkodnak hasonlóan – mondta.


A képviselő úgy látja, ezen országoknak alapvetően a migrációs csomag megközelítésével van problémájuk, azzal, hogy az a migrációt elkerülhetetlen és kedvező folyamatnak tekinti, “mi pedig kihívásnak, amelyet nem menedzselni, hanem megállítani kell”.

Németh Zsolt kitért rá: az is összeköti Magyarországot és Bulgáriát, hogy mindkét országnak jelentős nemzeti kisebbségi közössége van Ukrajnában. Remélhetőleg sikerül olyan megoldást találni, amely garantálja Ukrajna területi szuverenitását és integritását, emellett pedig segíti, hogy a nemzeti kisebbségek megőrizhessék kultúrájukat, intézményrendszerüket és nyelvüket – mondta.

Megjegyezte: a nyugat-balkáni térség európai jövőjének segítése Magyarország és Bulgária legfontosabb közös feladata, támogatniuk kell e régió integrációját az EU-ba és a NATO-ba.

Dzhema Marinova Grozdanova arról beszélt, hogy a magyar-bolgár kapcsolatok kiválóak, a két ország az EU-ban és NATO-ban is hasonló álláspontot képvisel, továbbá más nemzetközi szervezetekben is együttműködik.

A bolgár politikus köszönetet mondott, amiért Magyarország aktívan segíti a nyugat-balkáni térség európai integrációját. Ez a kérdés a bolgár EU-elnökség egyik legfontosabb feladata volt az év első felében – emlékeztetett.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Újabb intézkedésekre utasította a járványügyi hatóság az idősotthonokat

    Újabb intézkedésekre utasította a járványügyi hatóság az idősotthonokat

    A szociális intézmények – főként az idősotthonok – kiemelt kockázatú helyszínek a koronavírus-járványban. Sajnos, már két fővárosi önkormányzati fenntartásban lévő idősek otthonában is regisztráltak fertőzötteket, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos újabb intézkedések végrehajtására kérte fel a fenntartókat és az intézmények vezetőit.

  • Örülnek a budapestiek az ingyenes parkolásnak

    Örülnek a budapestiek az ingyenes parkolásnak

    A kormány a vírus terjedésének lassítása érdekében hétfőtől díjmentessé tette a parkolást Magyarország összes közterületén. A Lokál Budapest utcáin erről kérdezte a fővárosiakat, akik nagyon örülnek az intézkedésnek.