2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Belföld

A hasonló migrációs politika is összeköti Magyarországot és Bulgáriát

Magyarországot és Bulgáriát az is szorosan összeköti, hogy a két ország hasonlóan gondolkodik a migrációról – mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus Dzhema Marinova Grozdanovával, a bolgár parlament külügyi bizottságának elnökével folytatott megbeszélése után a közös sajtótájékoztatón kiemelte: Bulgária és Magyarország álláspontja megegyezik az Európa-politika, a biztonságpolitika, a migrációs politika, az uniós bővítéspolitika, valamint a társadalompolitika több kérdésében, és ez az oka annak, hogy kifejezetten barátként tekintenek egymásra.


Németh Zsolt közölte: összeköti a két országot a kultúra és a nemzeti kisebbségek kérdése is, Magyarországon virágzó bolgár közösség él, és az ország elkötelezett a mellett, hogy ez a kulturális és kisebbségpolitikai kapocs megmaradjon.

Hangsúlyozta: a következő évtizedek legfontosabb kihívása a migráció ügye. Most a Bulgária is úgy döntött, hogy kilép az ENSZ globális migrációs csomagjának tárgyalási folyamatából, és egyre többen gondolkodnak hasonlóan – mondta.


A képviselő úgy látja, ezen országoknak alapvetően a migrációs csomag megközelítésével van problémájuk, azzal, hogy az a migrációt elkerülhetetlen és kedvező folyamatnak tekinti, “mi pedig kihívásnak, amelyet nem menedzselni, hanem megállítani kell”.

Németh Zsolt kitért rá: az is összeköti Magyarországot és Bulgáriát, hogy mindkét országnak jelentős nemzeti kisebbségi közössége van Ukrajnában. Remélhetőleg sikerül olyan megoldást találni, amely garantálja Ukrajna területi szuverenitását és integritását, emellett pedig segíti, hogy a nemzeti kisebbségek megőrizhessék kultúrájukat, intézményrendszerüket és nyelvüket – mondta.

Megjegyezte: a nyugat-balkáni térség európai jövőjének segítése Magyarország és Bulgária legfontosabb közös feladata, támogatniuk kell e régió integrációját az EU-ba és a NATO-ba.

Dzhema Marinova Grozdanova arról beszélt, hogy a magyar-bolgár kapcsolatok kiválóak, a két ország az EU-ban és NATO-ban is hasonló álláspontot képvisel, továbbá más nemzetközi szervezetekben is együttműködik.

A bolgár politikus köszönetet mondott, amiért Magyarország aktívan segíti a nyugat-balkáni térség európai integrációját. Ez a kérdés a bolgár EU-elnökség egyik legfontosabb feladata volt az év első felében – emlékeztetett.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • A McDonald’s Scheer Sándor vállalkozóra ruházza magyarországi érdekeltségét

    A McDonald’s Scheer Sándor vállalkozóra ruházza magyarországi érdekeltségét

    Üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándor vállalkozóval a McDonald’s Corporation, a megállapodás értelmében a McDonald’s a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki Developmental Licensee (franchise) partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald’s éttermeket – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

  • Országgyűlés Hivatala: Legitim a szavazógépek működése

    Országgyűlés Hivatala: Legitim a szavazógépek működése

    Az Országgyűlés Hivatalának álláspontja nem változott, továbbra is szabályosnak tartják a szavazógépek kártya nélküli működését – közölte a hivatal az MTI-vel, miután Demokratikus Koalíció (DK) pénteken sajtótájékoztatón arra kérte Kövér László házelnököt, adjon engedélyt az ellenzéki pártoknak a parlament elektronikus szavazógépeinek és az azokat működtető rendszernek az átvizsgáltatására.