2019. április 24., szerda
György

Belföld

A hideg időben az ellátórendszer igénybevétele a túlélés záloga

Az ellátórendszer igénybevételére bíztatta a hajléktalanokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Székesfehérvári Kríziskezelő Központban hétfőn.

A téliesre fordult, hideg időben “a veszélyeztetettség nélküli túlélés záloga az, hogy a hajlék nélküliek igénybe vegyék azt az ellátórendszert, amely az ő megsegítésük érdekében jött létre” – hangsúlyozta Fülöp Attila


Elmondta: nemcsak fagypont alatt, hanem fagypont felett is fennáll a kihűlés veszélye.

A következő időszak figyelmet követel mindenkitől, és a hajléktalanoknak lehetőség szerint igénybe kell venniük az ellátásukra létrejött intézményeket – tette hozzá Fülöp Attila.


Kiemelte: az ellátórendszer felkészült a téli működésre, a rendőrség, a mentők, a polgárőrök és az önkormányzatok – egymással egyeztetve – segítséget tudnak nyújtani mindenkinek.

Arra kérte az állampolgárokat, hogy hívják a regionálisan működő diszpécserszolgáltatást, ha az utcákon, aluljárókban segítségre szoruló embert látnak.

Az államtitkár szerint a felelős gondoskodás nem érhet véget a hajléktalanellátó rendszer működtetésével, az államnak megoldást kell találnia a hajléktalanok társadalmi és munkaerőpiaci integrációjának elősegítésére is. Azt mondta, sokkal jobb az érintetteknek is, ha a saját munkájukon keresztül oldhatják meg gondjaikat, és nem lesznek rászorulva az ellátórendszerre.

Fülöp Attila közölte, hogy Székesfehérvár jó példa minderre. Az államtitkár jelezte, hogy közel kétmilliárd forintos kormányzati program indult első lakhatás néven, amely a lakhatáson felül az önálló életvitelre és foglalkoztatásra is fókuszál. Hozzátette: a programból mintegy 205 millió forint jut Fehérvárnak.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a program sikere rengeteg munkát, törődést igényel, hiszen “igen nehéz sorsokról, árnyalt élethelyzetekről van szó”.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester rámutatott, hogy a városban lehetőség van több lépcsőben a munkaerőpiacra visszakerülni, és a saját életesélyeken jelentősen javítani.

A városgondnokságon folyamatosan várják azok jelentkezését, akik ezen az úton kívánnak elindulni – mondta.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Árokparton szülte meg babáját

  Árokparton szülte meg babáját

  Két héttel a szülése előtt vett először terhességi tesztet az a máriabesnyői kismama, aki két héttel később a patak partján világra hozta, majd magára hagyta kisfiát.

 • Autóban megöl a mobil

  Autóban megöl a mobil

  Baleseti okká vált a mobilozás autóvezetés közben: a magyar sofőrök 40 százaléka beismeri, hogy a tiltás ellenére telefonál, 8 százalékuk pedig azt is, hogy chatel, facebookozik autójában.

 • Éjszakai repülési tilalom lesz Budapesten

  Éjszakai repülési tilalom lesz Budapesten

  Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren – jelentette be Tarlós István főpolgármester és Palkovics László technológiai miniszter kedden.

 • Hosszú útra indult Orbán Viktor

  Hosszú útra indult Orbán Viktor

  Az első állomás Kazahsztán, ahol az ország új vezetőivel ismerkedik meg a magyar miniszterelnök. A végső úti cél azonban Kína, ahol a világ legnagyobb gazdasági programjának a világtalálkozóján vesz részt a kormányfő.