EUR: 365,98 Ft
CHF: 345,79 Ft
2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Egyéb Székesfehérvár

A hit erőt, tartást, kitartást ad és reményt nyújt

Nehéz napokon van túl az ország, a város. Mindenszentek napja, halottak napja, a Nagy Háború befejezésének 100. évfordulója, az 1956-os magyar szabadságharc elnyomásának 62. évfordulója adott okot az emlékezésre.

Spányi Antal megyés püspök is sok helyen járt és tette a dolgát. Pákozdon, a Doni Kápolnánál találkoztunk és beszélgettünk.


Spányi Antal püspök Pákozdon a halott katonákért mondott misét Fotó: SeSo

Oly korban élünk most a földön, amikor élni veszélyes. Ebben a helyzetben a hit menyire erősödhet, erősíthet?

Hit nélkül az ember nem élhet! De hogy a hit tartalma kinek mi, az egyénenként változhat. Mi az egyházi, a vallási hitet hordozzuk a szívünkben, a lelkünkben, amit kincsként kell őriznünk és gondoznunk. Ez a hit erőt, tartást, kitartást ad és reményt nyújt. Ha az emberből hiányzik a vallásos hit, de képes nemes eszmékben, szellemi tartalmakban hinni, az is erőt nyújthat. De aki csak a mának él, és a lelkében nincs hit, aki mindent csak aprópénzre tud váltani, az szegény, gyenge lesz, s könnyen manipulálhatóvá válik.


De mi van azokkal, akik hisznek a rációban, hisznek önmagunkban, de nem hisznek a földöntúliban?

Aki hisz a becsületben, a családban, a nemzetben, az országban, és ezért tud áldozatot vállalni, bízik erőfeszítésének gyümölcsében, az is hívő ember. Ez nem vallásos, nem az örök élet felé mutató hit, de e földi világ keretei között erőt adhat.

Háborúk voltak, vannak, és sajnos lesznek. A Jóisten behunyja a szemét, amikor lőnek, és emberek halnak meg.

Amikor embereket kínoznak, amikor asszonyokat erőszakolnak meg háborún kívül, amikor fertőzések, járványok vannak, az Isten nem hunyja be a szemét. Mert nem ő háborúzik, hanem mi, és rajtunk múlik, hogy háborút vagy békét akarunk. Ha a világban rosszat látunk, rá kell jönnünk, hogy ez az ember bűne!

Mennyire lehet igaz az a sírfelirat: „A lélek él, találkozunk!”

A hit világosan elénk állítja, az élet több, mint a földi élet. Amikor annak vége, ismeretlenbe, bizonytalanba lépünk, amitől félünk. Mert megszülettünk, itt élünk a halálunk órájáig, és ami ezután jön, az a remény, a szeretet és hit. Hiszek benne, hogy az örökkévalóságban találkozunk szeretteinkkel, egymásra ismerünk, egymás örömére leszünk.

József Attila írta: „Az én vezérem bensőmből vezérel.” Ez miképpen lehetséges a mindennapokban?

Ha az ember nem a legbensőbb hangjára hallgatva éli az életét, akkor el fog tévedni. A hang, ami a legbensőbb hangomtól vezérel, az a lelkiismeret hangja. Ez mindenkiben ott van, aki el nem hallgattatta, el nem némította. Aki ezt tette, szegényebb, nyomorultabb lesz. Boldog ember az, akinek a belső világa, a belső parancsa és a külső cselekedetei harmóniában vannak egymással. Szívből kívánom, hogy mindenki megtalálja ezt a belső harmóniát!

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.