2020. április 07., kedd
Herman

Egyéb Nagykanizsa

A hősök neve az égbe kiállt

1956 egy csoda, amikor egy ország nem félt, és minden ízében megtapasztalhatta, hogy ilyen nagy dolog a szabadság – fogalmazott november 4-i megemlékező beszédében Balogh László, a humán bizottság elnöke. A városi tiszteletadás résztvevői gyertyákat, mécseseket gyújtottak a forradalom vérbe fojtásának 62. évfordulóján.

Balogh László leszögezte, kötelességünk az emlékezés, mert akkor a sors kegyelmi ajándékát kaptuk; és a 453 fő bitófára juttatott mártír, a 20 ezer kilakoltatott, a 13 ezer internált, a 26 ezer bebörtönzött, a 200 ezer disszidens, a számtalan sortűz-áldozat és hős neve az égbe kiált.


– Van mire büszkének lenni 1956 kapcsán városunkban is – emelte ki a képviselő. – A helyi történések, a DKG dolgozói, a gimnazisták, Orbán Nándor, dr. Lékai Gyula, dr. Paizs Ferenc, Üveges Lajos, a „Csitt”-esek… Megigézhet bennünket az ő fénylő arcuk is, lelkük és lelkesültségük. S még azt is köszönhetjük nekik, hogy Nagykanizsán, a négylaktanyás városban nem folyt több vér. Persze a három ártatlan áldozat, Skerlák Józsefné, Ungor Károly és Balázs László vére örök mementó.

Balogh László (balról a második) szerint ma az EU-s zászló közepét kellene kivágni, s magasba emelni a Szűzanya jelképét (Fotó: Péter Árpád)

Balogh László leszögezte, az ’56-os lyukas zászló ma azt jelképezi, hogy bajaink ellenére ez az otthonunk. Hozzátette: a mában ráférne Európára egy „anti-EU”-s zászló, vagyis annak is a közepét kellene kivágni, s a 12 csillagos keresztény jelképet, Szűz Mária 12 csillagból álló koronáját kellene a magasba emelni.


– Bár a múltat békévé oldja az emlékezés, de nem feledjük, hogy az 1956-os megtorló intézkedések emberiesség elleni bűntettnek tekinthetők: súlyosan ellentmondásos ítéletek voltak ezek, s máig hatóan elmaradt a teljes körű igazságszolgáltatás. Ezért, legalább a szavak szintjén fogalmazzuk meg: az a november 4-e „Júdás napja” volt, s 30 ezüst helyett 33 Kádár-évet kapott a magyar Júdás. Kádár, a magyar diktátor, az 1956-ot követő kivégzések és gyilkosságok terén Haynaun is túltett, ezért tekinthető a „kommunista Nérónak”.

Kapcsolódó Cikkek