2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

Egyéb Győr

A katonák is emlékeztek

November eleje az emlékezés időszaka, amikor így vagy úgy, de szinte mindenki az elhunytakra gondol.

Természetesen a katonáknál sincs ez másképp, azonban a honvédok ilyenkor nemcsak a hozzátartozóik emlékét ápolják, hanem megtisztelő kötelességüknek eleget téve egykori bajtársaik, hős elődeik, illetve világháborúk, forradalmak áldozatai előtt is fejet hajtanak.


November eleje az emlékezés időszaka…
Fotó: Sályi Gergő törm.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak részvételével tartott halottak napi megemlékezések sora október 31-én 11 órakor vette kezdetét a likócsi laktanya falai között. Az alakulat vezetői állományának körében zajló meghitt rendezvényen Matyi Tibor alezredes, parancsnokhelyettes vezetésével rótták le kegyeletüket egykori bajtársaik emléke előtt az alegységparancsnokok és főnökök – számolt be a részletekről az alakulat hivatalos honlapja. Az ezred saját halottai előtt azonban nem csak a tiszteletükre emelt kopjafa lábánál elhelyezett koszorúval fejezte ki nagyrabecsülését, hiszen az elhunyt bajtársak sírjára is került virágfüzér és mécses, az ország bármely szegletében is nyugodjanak.

A honvédek egykori bajtársaik, hős elődeik, illetve világháborúk, forradalmak áldozatai előtt is fejet hajtanak
Fotó: Sályi Gergő tőrm.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata szintén október 31-én, délután három órára szervezett koszorúzási ünnepséget. A Nádorvárosi köztemetőben a Katolikus Egyház, a Győri Református Egyházközség, az Evangélikus Egyház, a baptista gyülekezet, valamint a zsidó felekezet képviselői fogalmazták meg a jeles naphoz kapcsolódó gondolataikat, míg dr. Somogyi Tivadar alpolgármester ünnepi beszédet mondott. Az ezred koszorúját Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el a hősi halottak Deim Pál által alkotott emlékművénél.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.