EUR: 318,05 Ft
CHF: 280,58 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

A köznevelési fejlesztések megalapozhatják a következő évek munkáját

A köznevelési fejlesztések megalapozhatják a következő évek munkáját – hangoztatta a köznevelésért felelős helyettes államtitkár szombaton Gyulán, a Dürer Albert Általános Iskola megújult épületegyüttesének átadóján.

Maruzsa Zoltán szavai szerint valóságos “dömping” zajlik a közneveléshez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztések területén: a mostani időszakban 812 intézmény újul meg, mintegy 276 milliárd forintból.


Ezek a források az unió különböző fejlesztési alapjaiból származnak, illetve a központi költségvetésből, ugyanakkor nem tartalmazzák az önkormányzatok saját, a köznevelés fejlesztéséhez kapcsolódó összegeit – tette hozzá Maruzsa Zoltán.

A részletekről szólva kiemelte az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programot (EFOP), amely révén 125,4 milliárd forintból 559 oktatási intézmény újulhat meg. További 49 milliárd forint a Modern városok program keretében áll a megyei jogú városok rendelkezésére, amelyből 20 intézményt lehet korszerűsíteni – ismertette.

A helyettes államtitkár szólt arról, hogy folyamatosan épülnek tornatermek, tanuszodák és új tantermek is, erre a célra 75 milliárd forintot fordítanak, amely 158 intézményt érint.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP), Gyula polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a Dürer Albert Általános Iskola mintegy 200 millió forintból újult meg. Az intézmény pályázati forrásból 144,8 millió forintot nyert el, amelyhez a Gyulai Tankerületi Központ és az önkormányzat közösen biztosított további 57,9 millió forintot. A támogatásból egyebek mellett kicserélték az ajtókat és ablakokat, korszerűsítették az épület gépészeti berendezéseit, valamint új külső homlokzatot kapott az iskola.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Igen gyengécske magyarázattal szolgált új felesége esküvői náci karlendítése kapcsán Sneider Tamás Jobbik-elnök, aki szerint “csak poénkodtak” a kiszivárgott videón. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy az egykori radikálisok átírnák saját múltjukat, de most az is kiderült: nem csak a régmúltban, a néppárti fordulat óta is leginkább a náci romantika fakasztja őket mosolyra.

 • Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Brüsszel és a Soros-szervezetek korlátozni akarják a tagállamok függetlenségét, fejük fölé kineveznének egy úgynevezett független szakértői testületet, amely valójában egy rögtönítélő bíróság lenne – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

 • Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Újabb személyt gyanúsíthatnak meg a kistarcsai gyermektragédia ügyében. A hároméves Pannikának, aki kizuhant a negyedikről, a szüleit és a rá vigyázó keresztanyját is meggyanúsították már, a gyerek vérében pedig alkoholt találtak.