2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Belföld

A legsokrétűbb komplexum valósul meg a debreceni Nagyerdei strandon

A legsokrétűbb komplexum valósul meg 8 és félmilliárd forintból a debreceni Nagyerdei strandon – jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken Debrecenben a beruházás alapkő letételén.

Gyopáros Alpár beszédében méltatta a város múltját, a pezsgő jelent és a perspektívákat felvonultató jövőt.


Egyszerre érződik itt a múlt, a szembetűnő jelen, s Debrecen találkozási pontja a határ inneni és túli magyarjainak is – fogalmazott a kormánybiztos. Debrecen olyan szellemi innovációs központ, ahol a szorgalom, a kitartás a jövő érdekében van jelen, és a BMW-beruházással a pont is felkerül az i-re – fogalmazott Gyopáros Alpár, hozzátéve, Debrecenben tudatos városfejlesztés zajlik.

A kormánybiztos elmondta, hogy a 23 megyei jogú város 3700 milliárd forint összegű fejlesztést valósít meg, 2019-ben 1000 milliárd fölött lesz a kifizetés, amelynek zöme belföldi forrás. Debrecennek 100 milliárd jut, amiből már 40 milliárdot megkapott a város, és további 100 milliárd forint érkezik még a közúti, illetve a vasúti közlekedés fejlesztésére – közölte.


Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, Debrecen az innováció egyik fellegvára, s a Nagyerdei strandfürdő az ország leginnovatívabb strandfürdője lesz. Utalt arra, hogy a létesítmény illeszkedik a környék fejlesztési elképzeléseihez, nem tévesztve szem elől azt, hogy a terület Natura 2000-es besorolású, ezért óvni kell a természetet, amire az építkezés során nagy hangsúlyt fektetnek.

Kitért arra is, hogy ami máshol már megvalósult, azt itt nem kell megismételni. Példaként a hajdúszoboszlói gyógyfürdőt említette, ami tömegigényt elégít ki, illetve Nyíregyháza-Sóstót, ahol a természetes vízre építenek.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester beszédében előrevetítette: a város fejlődése szempontjából a legdinamikusabb időszak következik. A miniszterelnökkel 2015-ben aláírt Modern városok fejlesztése programban újjáépül a Nagyerdei strand, hiszen a Nagyerdő a város ékessége. Rámutatott: korábban már elkészült a stadion, a Ködszínház, a parkerdő, a Békás-tó, és most, az újszerű létesítménnyel a takarékosságra és a zöld felületek megtartására törekedve, a strand is.

A strand hatással lesz a város gazdasági életére is turisztikai szempontból – fejtette ki Papp László, hozzátéve, az idén minden idők legjobbika lesz az itt töltött vendégéjszakák számát tekintve: a 400 000 vendégéjszakából a külföldiek 20 százalékkal többet töltöttek itt, mint az előző évben.

A komplexum bekerülési költsége 8,5 milliárd forint, melyből 1,3 milliárd forint önkormányzati önerő, a többi a magyar állam finanszírozása. A Nagyerdei strand 2020-ban nyitja meg kapuit a közönség előtt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Mozart legismertebb operáját tűzik műsorra

  Mozart legismertebb operáját tűzik műsorra

  Mozart legismertebb operáját, A varázsfuvolát tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) német nyelven, magyar feliratozással, Hábetler András rendezésében április 30-án a pécsi Kodály Központban – tájékoztatta az együttes az MTI-t.

 • Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

  Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

  Európának új vezetőkre van szüksége, olyanokra, akik felismerik az európai emberek érdekeit, és képesek is azokat megvédeni – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Bizottság elnökének kijelentésére.

 • Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

  Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

  Csaknem háromszor nagyobb eséllyel kapnak el valamilyen fertőzést azok a macskák, amelyeket gazdáik hagynak szabadon kószálni a külvilágban, mint azok a cicák, amelyeket nem engednek ki a szabadba – állapították meg amerikai kutatók, megjegyezve, hogy a házi macskák bizonyos betegségei az emberre is átterjedhetnek.