EUR: 363,68 Ft
CHF: 344,01 Ft
2020. április 01., szerda
Hugó

Belföld

A magyar bevándorláspolitika miatt vizsgálódik a Velencei Bizottság

Azért vizsgálja a Velencei Bizottság a bevándorlási különadóról szóló törvényt, mert Magyarország a többségitől eltérő bevándorláspolitikát folytat – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Orbán Balázs közölte: a Miniszterelnökség és az Igazságügyi Minisztérium képviselői csütörtökön találkoztak a Velencei Bizottság és az Európa Tanács delegációjával, amelynek tagjai azért vannak Magyarországon, hogy a bevándorlási különadóról szóló törvényt vizsgálják.


Emlékeztetett: a törvény szerint a bevándorlást segítő tevékenységet folytató szervezeteknek a kapott anyagi támogatások után 25 százalékos különadót kell fizetniük. Az erről szóló jogszabály augusztus 25-én lépett hatályba – tette hozzá.

Orbán Balázs elmondta: a Velencei Bizottság ezt a törvényt vizsgálja, bár a magyar kormány szerint ez adózási kérdés, és nincs összefüggés az alapjogok helyzete és a bevándorlási különadó között.


Hangsúlyozta: minden államnak megvan a joga, hogy adóval sújtsa azt a tevékenységet, amelynek társadalmi költségei vannak, de nem szolgál össztársadalmi célokat. A Magyarországot sújtó migrációs hullámnak nagyon komoly költségei vannak, ezt a magyar adófizetők állják, és ezek a költségek lassan elérik az egymilliárd eurót – magyarázta.

Az államtitkár kiemelte: ezért “a bevándorlást támogató tevékenységet végző szervezeteket célszerű, okszerű, szükséges és helyes 25 százalékos extraadóval sújtani”.

Úgy látja, a Velencei Bizottság valójában a bevándorlás miatt vizsgálódik, ezért akarja véleményezni ezt a törvényt. A magyar bevándorláspolitikát a nemzetközi és uniós intézmények folyamatosan támadják. Ez a találkozó is megerősítette, hogy valójában a bevándorláshoz fűződő viszonyban van véleménykülönbség, Magyarország azért van “a szőnyeg szélére állítva” a nemzetközi politikai és jogi fórumokon, mert a többségitől eltérő a bevándorláspolitikája – mondta.

Orbán Balázs kijelentette: Magyarország kitart azon álláspont mellett – ha nem tetszik a nemzetközi intézmények többségének, akkor is -, hogy a bevándorlást támogató tevékenységnek magasak a társadalmi költségei, és a magyar államnak joga van ezt megadóztatni – mondta.

Kitért rá: a Velencei Bizottság egy alkotmányjogászokból álló tanácsadó testület, “nem pedig egy objektív ítélkezési fórum”, így bármi áll is majd a végső véleményében, a magyar kormánynak és parlamentnek megvan a joga, hogy másként gondolkodjon a bevándorlás kérdéséről.

Megjegyezte: a Velencei Bizottság végső véleményét a testület december 14-15-ei ülésén tervezik elfogadni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek