EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Belföld

A magyar-horvát viták nem hatnak ki a kisebbségi ügyekre

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országházban fogadta Jankovics Róbertet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnökét – tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke.

Havasi Bertalan közlése szerint a megbeszélésen elhangzott: bár Magyarország és Horvátország között – a történelmi barátság ellenére – van néhány vitás kérdés is, ezek nem nyomják rá bélyegüket a magyar és a horvát nemzeti kisebbségek helyzetére a két országban, és ebben komoly szerepe van a HMDK tevékenységének.


Orbán Viktor és Jankovics Róbert áttekintették a magyar kormányzati segítséggel a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája keretében megvalósult beruházások helyzetét, és egyeztettek az újabb fejlesztési tervekről.

Külön kiemelték a szentlászlói református templom felújítását és a kopácsi tangazdaság és ifjúsági központ kialakítását, valamint az eszéki magyar oktatási és művelődési központot, amely az óvodától az érettségiig biztosít anyanyelvű oktatási lehetőséget a magyaroknak – tudatta a sajtófőnök.


Jankovics Róbert a tárgyaláson kifejezte reményét, hogy a magyar miniszterelnököt jövőre személyesen is vendégül láthatják valamely kiemelt horvátországi magyar közösségi beruházás átadó ünnepségén – közölte Havasi Bertalan.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek