2019. augusztus 26., hétfő
Izsó

Belföld

A magyar lángos a bécsi karácsonyi vásárt is meghódította

Újabb magyar gasztro-siker: egy olvasónk beszámolója szerint az egyik leghíresebb bécsi karácsonyi vásáron, a Rathausplatzon immár nemcsak forralt bor, puncs és bécsi perec kapható, hanem már magyar lángos is.

A bécsi Városháza az 1870-es években épült, az előtte elterülő Rathausplatz, pedig évről-évre a turisták egyik kedvelt helyszíne, különösen az adventi időszakban, ugyanis itt található az osztrák főváros leghíresebb karácsonyi vására, a Christkindlmarkt. Az idei vásár különlegessége, hogy magyar lángos is kapható az egyik bódéban.


– Idén kilátogattunk az egyik legjobb karácsonyi vásárba, Bécsbe. A legnagyobb megdöbbenésünkre a forró gesztenye, a forralt bor és más finomságok mellett az egyik bódéban lángost árultak. A kígyózó sorok arról tanúskodtak, hogy a bécsiek is imádják a lángost, még ha az itt kapható variációk kissé el is térnek az otthon megszokottól – írta egyik olvasónk, aki azt is elárulta, hogy szokásos (sima, sajtos, sajtos-tejfölös) mellett “pizza lángos”, “toast”, vagyis szendvics lángos is kapható, sőt a hagyományos bécsi kolbásszal a “wursttal” is.

Ez utóbbi talán a legérdekesebb, ugyanis a kolbászt körbetekerik a lángos tésztával és úgy sütik ki. A bécsi lángos másik fő különbsége, hogy míg Magyarországon frissen sütik ki, addig az osztrák büfében előre készítik el, kirakják a pultba és úgy adják el.


Már New Yorkot is meghódította

New Yorkban egyébként már 2014 óta kapható a lángos, erről még a New York Times is beszámolt korábban.

“Ha magyar vagy, a lángos a nyár íze, a szárazföldtől körülvett ország lakosai által magyar tengernek hívott, 50 mérföld hosszú Balatonra néző pázsiton eltöltött napoké. Ha nem vagy magyar, a lángost tévedésből egy kicsi, hiányos pizzának nézheted, és dúsabb örömök reményében ki is hagyhatod. Kár lenne” – idézte az Origo a cikk szerzőjét.

Mi is az a Christkindlmarkt?

A karácsonyi vásár általában november közepe táján nyitja meg kapuit a látogatók előtt és egészen karácsonyig lehet sétálgatni a vásári standok között. Forralt bor, mézeskalács és forró gesztenye illata száll ilyenkor a levegőben, továbbá egy óriási méretű fenyőfa is felállításra kerül a Városháza előtti téren. A hatalmas fát karácsonyi díszekkel ékesítik és ki is világítják, így igazán meghitt, karácsonyi hangulat uralkodik el a mesebeli vásár közepette – olvasható az adventbecs.hu oldalon.A gyermekek kedvenc vásáraként is szokás emlegetni a Rathausplatzon megrendezett Christkindlmarktot, hiszen számos gyermekprogram és finomság várja itt a család legkisebb tagjait is.

A Városháza épületéhez advent idején érdemes sötétedés után is ellátogatni, hiszen ekkor a Rathausplatz egy teljesen új, varázslatos arcát lehet megpillantani. A díszesen kivilágított Városháza épülete, a tündöklő karácsonyi standok, valamint a vásári forgatag igazán mesebelivé teszi a látványt, amelyet egyetlen turistának sem lenne szabad elszalasztania.

November közepétől egészen a szentestéig, látogatók milliói érkeznek a Rathausplatzra a világ minden tájáról, hogy szemügyre vehessék a meseszép látnivalókat, valamint belekóstolhassanak a meghitt, vásári hangulatba. A Városháza előtti téren megrendezett vásárnak igen hosszú története van. A klasszikussá vált, napjainkban megszokott karácsonyi vásárt először 1975-ben rendezték meg a Rathausplatzon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tarlós: Hiteltelen az ellenzék

  Tarlós: Hiteltelen az ellenzék

  Összevissza ígérgetnek Budapesten az ellenzéki jelöltek, akik közül többen is részt vettek a 2010 előtti városirányításban – emlékeztetett Tarlós István főpolgármester a Kossuth rádióban, ahol elmondta, hogy azóta sikerült stabilizálni a város működését, többek közt az akkor romokban heverő BKV-t.

 • Egyre csökken az államadósság

  Egyre csökken az államadósság

  Tíz éve nem volt olyan alacsony az államadósság, mint az idei első félév végén. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése alapján 2021-re hatvan százalék alá süllyedhet a magyar államháztartás adóssága.

 • Kutyájukat is kivégezte a budai családirtó

  Kutyájukat is kivégezte a budai családirtó

  Kifelé S. Levente példás családi életet élt, miközben a fiával a kismotorjára ültetve sétálni indult, egyik kezében az élettársa, Anita kezét fogta, a másikban a nő kutyáját vezette pórázon.