EUR: 346,41 Ft
CHF: 321,84 Ft
2020. augusztus 15., szombat
Mária

Belföld

A magyar oktatásban részesülő gyermekek biztosítják a magyar jövőt

A magyar nyelvű nevelésben és oktatásban részesülő gyermekek biztosítják a magyarság és Magyarország jövőjét – jelentette ki Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a felvidéki Pólyán településen, ahol átadta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított helyi magyar nyelvű óvodát kedden.

Az államtitkár az ünnepélyes átadón mondott beszédében rámutatott: a magyar kormány úgy gondolja, hogy akkor van magyar jövő a Kárpát-medencében, ha a magyar nevelési és oktatási intézményeket felújítják, és így nagyobb a vonzerejük a környéken található más intézményekhez képest. Kifejtette: az erre az elképzelésre épülő Kárpát-medencei óvodafejlesztési program hozadékai már nyomon követhetőek Pólyán esetében is, hiszen miután sikerült egy vonzó alternatívát teremteni, megnövekedett a kereslet a magyar óvoda iránt, és ez hozzájárult a helyi magyar közösség megerősödéséhez.


“Ha magyar lesz a nevelés és az oktatás, akkor annak résztvevői magyar emberekké lesznek, és ezek a magyar emberek alkotják majd a magyar hazát, ők biztosítják majd, hogy a következő évszázadokban is itt legyen a magyarság és Magyarország” – szögezte le Orbán Balázs.

A mintegy ötszáz lelkes, csaknem színmagyar Pólyán település magyar óvodája még a múlt század hetvenes éveiben épült, s azóta most először újították fel. A felújítást közel 60 ezer euróval segítette a magyar kormány. A pólyáni intézménnyel együtt kedden öt felújított óvodát adnak, illetve adtak át a Felvidéken, a másik négyet a nyugati régióban, a csallóközi Bakán és Medvén, illetve Királyréven és Alsószeliben.


A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében már felújított óvodák száma száz körül van, ezen belül a Felvidéken meghaladta a hatvanat.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 decemberében, illetve 2017-ben hagyta jóvá a magyar kormány. A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés. A program két ütemében 38 és fél milliárd forint összegű forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert Kárpát-medence-szerte. A Felvidéken csaknem másfél száz intézményt újítottak és újítanak fel, illetve 32 új intézményt építenek.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek