EUR: 334,58 Ft
CHF: 305,93 Ft
2019. november 18., hétfő
Jenő

Külföld

A meggyilkolt újságíró holttestét kérik fiai

Apjuk holttestét kérik Dzsamál Hasogdzsi fiai, akik a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújukban elmondták: Szaúd-Arábiában akarják eltemetni a Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságírót.

A vasárnap sugárzott interjúban a Washingtonban tartózkodó Szalah és Abdullah Hasogdzsi hozzátették, a holttest nélkül a család képtelen gyászolni és megbirkózni Dzsamál Hasogdzsi halálával.


Szalah Hasogdzsi elmondta, arra kérték a szaúdi hatóságokat, adják vissza apjuk maradványait, hogy méltó módon eltemethessék a szaúd-arábiai Medinában, a Próféta-mecset melletti al-Baki temetőben, családja többi tagja mellé.

Az újságíró idősebb fia hozzátette: a szaúdi uralkodó, Szalmán király leszögezte, hogy mindenkit, akinek köze volt a gyilkossághoz, igazságszolgáltatás elé állítanak. “Én pedig hiszek ebben, ez így lesz” – mondta Szalah Hasogdzsi.


Szalah Hasogdzsi október 24-én találkozott családtagjai kíséretében Szalmán királlyal és a trónörökössel, Mohamed bin Szalmánnal. Az uralkodócsalád részvétét nyilvánította a Hasogdzsi család tagjainak. Szalah Hasogdzsi egy nappal később elhagyta az olajmonarchiát, Washingtonba utazott.

A szaúdi kormányt és a Szaúd-Arábiát sokak szerint de facto irányító trónörököst bíráló 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg, azután, hogy bement országa isztambuli nagykövetségére, hogy a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze.

Az ügy miatt diplomácia nyomás alá került Rijád, a korábban reformerként emlegetett trónörökös megítélése pedig jelentősen romlott a nemzetközi porondon. Török és amerikai tisztviselők egyaránt arra az álláspontra helyezkedtek, hogy Hasogdzsi megölésére a trónörökös adott utasítást, amit Rijád határozottan tagad.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a The Washington Post című lap internetes oldalán a minap megjelent véleménycikkében leszögezte: a parancs az újságíró meggyilkolására a szaúdi kormányzat legmagasabb köreiből érkezett.

A trónörökös korrupcióellenes hadjáratának keretében Szaúd-Arábiában hónapokig fogva tartott, befolyásos al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz herceg, a szaúdi uralkodó család milliárdos tagja azonban védelmébe vette és igazi reformernek nevezte a trónörököst a Fox News amerikai televízióban. Arra a felvetésére, hogy az ügy felgöngyölítésének fejleményei nem azt támasztják-e alá, hogy a trónörökös rendelte el a gyilkosságot, al-Valíd visszautasította a kérdésben rejlő állítást. Közölte: Szaúd-Arábiában érvényben van egy rendelet, amely szerint a külföldön tartózkodó és a rendszert bíráló embereket megpróbálják meggyőzni, hogy térjen haza és otthon majd megvitatják vele a mondandóját. Al-Valíd szerint az történhetett, csak “valami rosszul alakult”.

Hasogdzsi fiai mindazonáltal “szerény emberként” írták le apjukat a CNN-interjúban, hangsúlyozták, hogy sosem volt disszidens, “szerette országát” és “hitt a monarchiában”, illetve az átalakulásban, amely – a trónörökös vezetésével – megkezdődött a közel-keleti országban. Abdullah reményének adott hangot, hogy édesapja nem halt kínkeserves halált.

Az gyilkosság körülményeit vizsgáló isztambuli főügyészség azonban azt állapította meg, hogy Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe. Hozzátették: a szaúdi újságíró holttestét – szintén az előre kitervelt módon – a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: Közép-Európa lesz Európa jövője

  Orbán Viktor: Közép-Európa lesz Európa jövője

  Kellő szerénységgel, de 30 év teljesítményének önbizalmával és az európai helyzet ismeretében mondhatni, hogy 30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, hogy “mi vagyunk Európa jövője”, és “készen is állunk erre a küldetésre” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Prágában a bársonyos forradalom 30.

 • Bill Gates a világ leggazdagabb embere

  Bill Gates a világ leggazdagabb embere

  Bill Gates, a Microsoft szoftveróriás társalapítója a világ leggazdagabb embere – derül ki a Bloomberg hírügynökség pénteken ismertetett Bloomberg Billionaires Indexéből.

 • Több ezer migráns várakozik Bosznia-Hercegovinában

  Több ezer migráns várakozik Bosznia-Hercegovinában

  Több ezer migráns torlódott fel Bosznia-Hercegovinában, de a számuk akár több tízezerre is nőhet a jövőben – közölte a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese szombat reggel az M1 aktuális csatornán.