2019. december 15., vasárnap
Valér

Egyéb V.kerület

A megoldás: city troli

Egy újabb lépés a környezetbarát, kényelmes és praktikus belvárosi közlekedés felé: a múlt szombat óta hétvégenként az elektromos meghajtású city troli közlekedik a Fővám tér és a Lehel tér között.

Minden olyan kezdeményezést üdvözöl és támogat Belváros-Lipótváros önkormányzata, amely lehetővé teszi, hogy a főváros szívében csökkenjen az autós közlekedés okozta zaj- és légszennyezés, valamint a minden közlekedő számára kellemetlen dugók. Ősszel mutatták be azt az intelligens rendszert, amely a parkolóhelyekre kihelyezett érzékelők adatait összekapcsolja, és ezeket egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével hozzáférhetővé teheti minden autós számára.


Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester az alkalmazás bemutatóján elmondta, a belvárosban közlekedő autók 30 százaléka parkolóhelyet keres – az alkalmazás segítségével az autós másodpercre pontosan tudja, melyik utcában van szabad hely, így a ma jellemző körözés csillapodhat a rendszer élesítésekor.

Szentgyörgyvölgyi Péter és Dabóczi Kálmán a jármű bemutatóján
( Fotó: Sáfár Tibor)

Sok figyelmet szentel az önkormányzat a kerékpáros közlekedés fejlesztésére. Lapzártánk előtt zárult az a pályázat, amely a társasházakon belül kialakítható kerékpártámaszok létesítéséhez biztosít vissza nem térítendő pénztámogatást.


Ebből a természettudatos gondolkodásból következik, hogy az önkormányzat örömmel fogadta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) újítását: november 17-étől hétvégenként a Fővám tér és a Lehel tér között a buszokat kiváltja a city troli elnevezésű elektromos jármű. Az új közlekedési eszköz gyakorlatilag hangtalanul közlekedik, nem füstöl, és négy kilométert külső elektromos forrás nélkül is meg tud tenni.

Néhány kilométert felsővezeték nélkül is meg tud tenni
( Fotó: Sáfár Tibor)

Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója elmondta, a city troli szerves része a fővárosi közlekedéspolitikának, annak, hogy a belvárostól kifelé haladva minél jobban csökkentsék károsanyag-kibocsátást a városban. Kitért arra is, hogy 2019–2020-ra további 10-11 jármű érkezik a fővárosba, ezzel leteszik az akadálymentes és környezetbarát közlekedés alapjait, valamint teljesen megújítják a fővárosi trolibuszflottát.

Szentgyörgyvölgyi Péter úgy fogalmazott: – Egy újabb eszköz arra, hogy környezetbarát közlekedési rendszert hozzunk létre. A city troli egyébként a városba érkező turisták számára is kedvelt utazási eszköz lehet, ráadásul az útvonala piacokat érint, így a Hold utcait is, tehát kényelmes, praktikus megoldás lehet a bevásárolni induló vagy az éttermeket, kávézókat látogató utasok számára is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

  • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
    Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.