EUR: 356,32 Ft
CHF: 336,64 Ft
2020. március 30., hétfő
Zalán

Egyéb Nyíregyháza

A Meseautótól az Oscarig

Ismét ragyogó szerep vár Puskás Tivadarra, aki a Meseautó irattárvezetőjéből szappangyárossá avanzsál a most készülő Oscar című darabban.

– Az Oscar című közismert film mindkét változatát láttam – nyilatkozta lapunknak a művész. – A Funès főszereplésével játszódó francia vígjáték hagyományosabb, míg a Sylvester Stalonne-hoz kötődő amerikai verzió inkább gengsztertörténet lett. A mi előadásunkat a Móricz Zsigmond Színházban Simon Kornél rendezi, akivel nem dolgoztam még együtt, de régóta ismerem, Peti fiammal pedig több darabban szerepelt már. Nagyon derűs volt az olvasópróba, ahol láthattuk Nagy Viktória díszlet-, valamint Papp Janó jelmezterveit is. Mindkettő kiváló. Napjainkban játszódik a Krúdy Kamarában színre kerülő darab, amelynek premierje december 14-én lesz. Az általam hozott vállalkozóról szól a történet, aki tisztességes munka eredményeként meggazdagodott, szappangyárat alapított, s vagyona segítségével szeretne bekerülni az arisztokrata körökbe. Van egy lányom, aki körül legyeskednek a fiatalemberek, hogy feleségül vegyék, s ebből konfliktusok adódnak. Kiderülnek „rólam” is régi szélhámosságok, turpisságok, így a békés otthon bolondokházává kezd válni, ahol senki nem az, akinek látszik. Végig színpadon leszek; körülöttem forog a világ, s próbára tesznek a többiek, hogyan oldom meg a kínos szituációkat.


Puskás Tivadar és Szvrcsek Anita az Oscar olvasópróbáján

Mint elmondta, nem könnyű komédiát sem játszani; nagy szakmai ismeret szükséges hozzá, hiszen fontos a megfelelő pillanatban való reagálás, amit nagyon be kell gyakorolni. Sok szövege van, bőven akad tanulnivalója, de mosolyogva jegyezte meg: ez a mesterségével jár. Attól félt, hasonlít majd ez a karakter a Meseautóban játszott Halmos Aladárhoz, de szerencsére nincs ez így, hiszen az irattár vezetője kisember, Bernard Barnier pedig a maga robusztusságával, faragatlanságával szeretne az előkelők közé bekerülni. Nem tart attól, hogy alakítása a filmszínészekéhez hasonló lesz, bármennyire is kedveli mindkettőjüket. Azt reméli, a nézők számára az ő játéka is maradandó élményt nyújt, „puskásos” lesz.

Puskás Tivadar és Horváth Margit a Meseautóban
(Fotó: Trifonov Éva)

A Meseautó nagyon jó előadás, örömmel játszik benne, ragyogóak a partnerei is, és a közönség kiválóan szórakozik őket nézve. Remekül fogadják azt is, amikor Tivadar neve poénként hangzik el. Ez a rendező, Szente Vajk ötlete volt: ha már a telefonról van szó, mindenkinek eszébe jut a feltalálója: Puskás Tivadar. Színészünk a mindennapokban is gyakran tapasztalja, ha távbeszélőn keresztül bemutatkozik ismeretleneknek, azt hiszik, viccel, ezért csöppet sem bánja, hogy a neve egy jó hangulatú előadásban is poénná válik.


 

Kapcsolódó Cikkek