EUR: 330,00 Ft
CHF: 300,17 Ft
2019. október 21., hétfő
Orsolya

Belföld

A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

Az IBM és az iLex Systems együttműködő partnerekként, 2018 októberében nemzetközi versenyt hirdettek  főiskolai/egyetemi hallgatók számára, hogy megmutassák a mesterséges intelligencia által teremtett új lehetőségeket.


A verseny díjátadóján felszólalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, is, aki a mesterséges intelligencia működtetésében a legnagyobb kihívást a jogi, erkölcsi és gazdasági színtéren látja.

– A mesterséges intelligencia lehetőségei beláthatatlanok, ahol algoritmusok döntenek helyettünk. Az ezek során felmerülő kérdéseket, közösen kell megválaszolnunk az immáron 140 szervezettel bővült Mesterséges Intelligencia Koalícióval. A versenyen résztvevők azonban, egytől egyig mind hozzájárultak ahhoz, hogy ezekhez a kérdésekhez közelebb kerüljünk – mondta hozzá Palkovics, majd hozzátette – Magyarország, az itt élők magas szellemi kapacitásának köszönhetően, ugyanúgy be tud csatlakozni a technológiailag előrehaladottabb országok közé, ugyanis a magyarok a szellemi tőkét adják hozzá.


Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter

A miniszter azt is megemlítette, hogy a témában az első cikket még 1993-ban írta, amihez képest ma már elképesztően magas szinten használják a mesterséges intelligenciát.

 

Dr. Dietz Ferenc, kancellár, Budapesti Gazdasági Egyetem

Dr. Dietz Ferenc a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) kancellárja a nemzetközi verseny zsűritagjaként kiemelte: „Épp a szemünk előtt zajlik a negyedik ipari forradalom, amelynek egyik jelentős újítása a mesterséges intelligenciával rendelkező robotok. Ez a technológiai innováció rövid távon szinte az összes iparágban megjelenik majd, és 5-10 éven belül a mindennapi életünk részévé válik, hasonlóképp mint ma az Internet.”

A Budapesti Gazdasági Egyetem alkalmazott tudományok egyetemeként nagy hangsúlyt helyez a gyakorlatorientált képzésre, ezért tudatosan törekszik arra, hogy beépítse valamennyi képzési területébe a digitális ismeretek oktatását, így a mesterséges intelligencia tudományterületét is. Épp ezért kiemelten fontos, hogy a verseny kapcsán minél több BGE hallgató szerezhessen tudomást és gyakorlati tapasztalatot a digitalizáció jövőjéről.

Dr. Dietz Ferenc hozzátette: „A turizmus Magyarország stratégiai sikerágazata, amely számos lehetőséget kínál a mesterséges intelligencia széleskörű alkalmazására. Egy mesterséges intelligenciával rendelkező „szuper agy” azonban az oktatás hatékonyságának fejlesztésében is sokat segíthet. A BGE ezzel az innovatív technológiával ugyanis jelenleg a hallgatók lemorzsolódásainak okait vizsgálja, így lehetőség nyílik majd kiszűrni és mentorálással támogatni az erre rászoruló hallgatókat.”

A verseny meghirdetése óta több mint 50 egyetemi eseményt rendezett meg az IBM és az iLex 10 országban, több mint 2500 hallgató részvételével.

A verseny során a résztvevők LEXI, az iLex virtuális üzleti asszisztense mintájára, az IBM Watson Virtual Assistant fiókjában térítésmentesen regisztrálhattak, majd a saját fiókban építették fel saját, egyedi megnevezésű és szakirányultságú robotjukat. A cél az volt, hogy a mesterséges intelligencia lehetőség szerint valamennyi funkciójának a saját chatbotba történő beépítésével olyan üzleti asszisztenseket hozzanak létre, amelyek segítenek nemzetközi kiterjesztésű jogi/közgazdasági/informatikai feladatok napi értelmezésében és megoldásában.

A versenyben a régió olyan elismert egyetemei vettek részt, mint például: PécsiTudományegyetem, Óbudai Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, National Research University High School of Economics, Kutafin Moscow State Law University, Higher School of Economics in Russia, Kraków Jagiellonian University in Poland, Mykolo Romerio Universitetas in Lithuania, University of Maribor in Slovenia, University Politechnica of Bucharest, University Babes Bolyai of Cluj-Napoca, West University of Timisoara in Romania.

A beérkezett pályamunkák közül a legjobb 50 került a nemzeti zsűri elé, amelyek közül 7 országgyőztes került kiválasztásra. A nemzetközi zsűri a 7 ország győztese közül választotta ki a nemzetközi győztest. A döntésben nagy szerepet játszott az adott pályamunka szakmai tartalma, piaci felhasználhatósága, a kreativitás és a témaválasztás.

A fődíjat egy magyar lány Bárdos Kata vihette haza, aki a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatójaként a Brexit jogi hatásait bemutató, információs chatbot-ot készített.

Kapcsolódó Cikkek