EUR: 334,58 Ft
CHF: 305,84 Ft
2019. november 18., hétfő
Jenő

Külföld

A parti őrség több száz migránst fordított vissza Líbiába

A líbiai parti őrség 315 migránst mentett ki a Földközi-tengerből, és fordított vissza Líbiába szerdán – közölte a parti őrség szóvivője.

A parti őrség két különböző akcióban összesen 315 embert mentett ki a tengerből, akik felfújható gumicsónakokon készültek Európába illegálisan átkelni.


A különböző szubszaharai, illetve arab országokból származó migránsokat – 275 férfit, 32 nőt és 8 gyereket – líbiai befogadóközpontokba szállították.

Líbia nyugati tengerpartja az Európába igyekvő migránsok fő kiindulópontja. Tavaly óta azonban jelentősen csökkent az átkelések száma, és visszaesett a csempészhálózatok aktivitása a hivatalba lépett új, bevándorlásellenes olasz kormány nyomására.


Az Európai Unió is támogatást nyújt a líbiai parti őrségnek, amely az idei évben több mint 7000 migránst vitt vissza Líbiába.

Líbia Moammer Kadhafi elnök 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt. Megfelelő határvédelem híján az ország déli határain át gyakorlatilag ellenőrizetlenül érkeznek Líbiába az Európába jutni vágyó illegális bevándorlók. A nemzetközileg elismert, de csak korlátozott befolyású líbiai egységkormány régóta szorgalmazza, hogy az ország déli szomszédjai segítsenek a határ őrizetében. E célból Líbia idén júniusban megállapodást írt alá Szudánnal, Csáddal és Nigerrel.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: Közép-Európa lesz Európa jövője

  Orbán Viktor: Közép-Európa lesz Európa jövője

  Kellő szerénységgel, de 30 év teljesítményének önbizalmával és az európai helyzet ismeretében mondhatni, hogy 30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, hogy “mi vagyunk Európa jövője”, és “készen is állunk erre a küldetésre” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Prágában a bársonyos forradalom 30.

 • Bill Gates a világ leggazdagabb embere

  Bill Gates a világ leggazdagabb embere

  Bill Gates, a Microsoft szoftveróriás társalapítója a világ leggazdagabb embere – derül ki a Bloomberg hírügynökség pénteken ismertetett Bloomberg Billionaires Indexéből.

 • Több ezer migráns várakozik Bosznia-Hercegovinában

  Több ezer migráns várakozik Bosznia-Hercegovinában

  Több ezer migráns torlódott fel Bosznia-Hercegovinában, de a számuk akár több tízezerre is nőhet a jövőben – közölte a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese szombat reggel az M1 aktuális csatornán.