EUR: 334,75 Ft
CHF: 307,02 Ft
2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Pécs

A pécsiek harcoltak a legtovább

A Mecseki Láthatatlanok immár hatvankét esztendeje fogalom a pécsiek számára, hiszen a kifejezés a magyarok szabadságáért harcoló 1956-os helyi hősök gyűjtőfogalma. A pécsi bányászokból, hallgatókból és civilekből álló partizánok a világ legerősebb hadserege ellen szálltak harcba november 4-e után. A pár száz fős ellenállócsapat kalandos, tragikus és hősies tetteiről minden évben megemlékeznek.

Tettyén a fegyverharcról, amelyben több ellenálló is életét vesztette, a Mecsek Kapunál a második komolyabb összecsapásról, amelyben egy magas rangú szovjet tiszt is életét vesztette, Pécsváradnál pedig a rendőrőrs ostromáról. A Mecseki Láthatatlanok három hétig bujkáltak a Mecsekben és keserítették meg a szovjet pufajkások életét. Végül a több mint háromszáz fős csoport létszáma alig hatvanra csökkent, többen fogságba is estek, mások elmenekültek. De a pécsi forradalmárok ellenállását tartják az ’56-os forradalom leghosszabb, legtovább tartó harcának.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Felvidéken járt Miklós Péter

  A Felvidéken járt Miklós Péter

  A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

 • Fakutyával táncoltak

  Fakutyával táncoltak

  Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

 • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

  40 zsák szemetet gyűjtöttek

  A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…