2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Egyéb Pécs

A pécsiek harcoltak a legtovább

A Mecseki Láthatatlanok immár hatvankét esztendeje fogalom a pécsiek számára, hiszen a kifejezés a magyarok szabadságáért harcoló 1956-os helyi hősök gyűjtőfogalma. A pécsi bányászokból, hallgatókból és civilekből álló partizánok a világ legerősebb hadserege ellen szálltak harcba november 4-e után. A pár száz fős ellenállócsapat kalandos, tragikus és hősies tetteiről minden évben megemlékeznek.

Tettyén a fegyverharcról, amelyben több ellenálló is életét vesztette, a Mecsek Kapunál a második komolyabb összecsapásról, amelyben egy magas rangú szovjet tiszt is életét vesztette, Pécsváradnál pedig a rendőrőrs ostromáról. A Mecseki Láthatatlanok három hétig bujkáltak a Mecsekben és keserítették meg a szovjet pufajkások életét. Végül a több mint háromszáz fős csoport létszáma alig hatvanra csökkent, többen fogságba is estek, mások elmenekültek. De a pécsi forradalmárok ellenállását tartják az ’56-os forradalom leghosszabb, legtovább tartó harcának.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.