EUR: 322,00 Ft
CHF: 283,05 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Egyéb Pécs

A pécsiek harcoltak a legtovább

A Mecseki Láthatatlanok immár hatvankét esztendeje fogalom a pécsiek számára, hiszen a kifejezés a magyarok szabadságáért harcoló 1956-os helyi hősök gyűjtőfogalma. A pécsi bányászokból, hallgatókból és civilekből álló partizánok a világ legerősebb hadserege ellen szálltak harcba november 4-e után. A pár száz fős ellenállócsapat kalandos, tragikus és hősies tetteiről minden évben megemlékeznek.

Tettyén a fegyverharcról, amelyben több ellenálló is életét vesztette, a Mecsek Kapunál a második komolyabb összecsapásról, amelyben egy magas rangú szovjet tiszt is életét vesztette, Pécsváradnál pedig a rendőrőrs ostromáról. A Mecseki Láthatatlanok három hétig bujkáltak a Mecsekben és keserítették meg a szovjet pufajkások életét. Végül a több mint háromszáz fős csoport létszáma alig hatvanra csökkent, többen fogságba is estek, mások elmenekültek. De a pécsi forradalmárok ellenállását tartják az ’56-os forradalom leghosszabb, legtovább tartó harcának.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575.

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Az utolsó két lépés Köln felé

  Az utolsó két lépés Köln felé

  Csütörtök este 8 órától (lapunk megjelenésének napján) teheti meg az utolsó előtti, május 5-én vasárnap 19 órától pedig az utolsó nagy lépést is megteheti a kölni Bajnokok Ligája Final 4 felé a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata.