2020. január 17., péntek
Antal, Antónia

Egyéb V.kerület

„A siker, ha a belvárosiak örömmel gondolnak az otthonukra”

A Belváros 2016-ban kiérdemelte az Idősbarát Önkormányzat Díjat, idén októberben pedig két további elismerést is kapott, 11-én a Gyerekbarát Település, 19-én pedig a Családbarát Önkormányzat címeket. Szetgyörgyvölgyi Péter polgármesterrel beszélgettünk a kitüntetések apropóján.

Gondolom már kitették a falra vagy a vitrinbe. Ha így folytatják, lassan megéri bérletet venni a képkeretezőnél. Mit jelentenek önnek ezek a díjak V. kerületiként, illetve polgármesterként?


Igazság szerint nem tudom és nem is szeretném kettéválasztani a két dolgot. Ha röviden kell felelnem a kérdésére, akkor nekem a közösséget jelenti, az itt élőkét természetesen. Az én olvasatomban nem is a Belváros, hanem a belvárosiak kapták a díjat. A kifejtősebb válaszom szintén a lokálpatrióta énem mondatja velem. Gyerekkoromtól azt látom, hogy az V. kerületiek sokat gondolkodnak a jövőjükről, megbeszélik egymással a közös dolgaikat, tenni akarnak a környezetükért és ennek hangot is adnak. Egy ilyen jó közösséggel pedig lehet együttműködni, közös terveket megvalósítani. Az említett díjakat az idősek, a családok és a gyermekek lehetőségeinek kibővítéséért és szinten tartásáért ítélik oda. Kicsit máshogy fogalmazva: szüleink, nagyszüleink és utódaink, azaz a családunk, szomszédaink életének könnyebbé, jobbá tételéért kaptuk. Ez az egyik közös célunk. Nagyon szeretnénk, hogy a kerületben minél többen szülessenek. Azok pedig, akik nagyszülői korba értek, találják meg azokat a közösségeket, ahol tartalmas dolgokkal foglalatoskodhatnak. Összességében számomra ezek az elismerések azt jelentik, hogy az irány és az eddig elvégzett munka mások szerint is jó.

Szetngyörgyvölgyi Péter az egyik díj átvételekor

 

Említene pár konkrétumot is, amelyek megalapozhatták a díjesőt?


Tavaly óta működik egy szépen felújított Mérleg utcai épületben a Belvárosi Közösségi Tér.  Egyik büszkeségünk. Rengeteg, különböző korosztályú, illetve élethelyzetű találhat magának programot, társaságot. Van itt baba-mama klubtól kezdve álláskeresőknek szóló tanácsadáson át szenior foglalkozásokig minden. Ráadásul ingyen. Ha például egy anyukának olyan jellegű elintéznivalója akad, ahová egyedül szeretne menni, addig nyugodtan a Közösségi Térben dolgozó, jól képzett szakemberek gondjaira bízhatja gyermekeit. De gyakorló szülőként jó szívvel ajánlhatom az Apa Akadémiát is, ahol sok mindent megtudhatunk az apukák világáról. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezek a helyek, foglalkozások össze tudják hozni a hasonló helyzetben levő embereket, ugyanakkor a különböző korosztályok találkozhatnak, megismerkedhetnek egymással.  De hogy mást is említsek, igyekszünk az egész kerületet akadálymentesíteni, ami a kerekesszékesektől kezdve a babakocsisokon át a kerekes bevásárlótáskásoknak egyaránt könnyítést hoz. Jók a játszótereink. Sok gyerekes szülő például hétvégenként ezért látogat hozzánk.  Persze, rengeteg kedvezményt is nyújtunk a belvárosiaknak. Ilyen például a gyermekek tömegközlekedési bérleteinek kifizetése, a különféle ösztöndíjaink, az étkezés, a tankönyv, a születés vagy a különféle védőoltások támogatása. De hogy ne csak a fiatalabbakról essen szó, számos egyéb juttatás mellett a 60 év felettieknek az Idősbarát Önkormányzat Díjjal járó pénzjutalomból ingyenes fürdőbelépőt tudtunk felajánlani. Számtalan lehetőségünk van. Mindenkit arra bíztatok, hogy tájékozódjon önkormányzatunknál. Értük van.

Ezeket hallva egyre jobban sajnálom, hogy nem itt van lakásom. Végezetül ezek kapcsán mit tart sikernek? Minek örülne a legjobban?

Úgy gondolom, minden kitüntetés, díj egyrészt megerősítés, hogy jó úton haladunk, másrészt felelősség, hogy a továbbiakban is rászolgáljunk az elismerésre, harmadrészt pedig egy újabb lökés ahhoz, hogy tovább tökéletesítsük a szolgáltatásaink, intézkedéseink, juttatásaink körét. Az igazi sikert számomra az jelenti, ha például ezt a cikket elolvasva a belvárosiak jó érzéssel és büszkén gondolnak az otthonukra, az V. kerületre, boldogok és elégedettek azzal, hogy itt élnek és a közösségünk tagjai.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.

 • Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Ha igazak Lackner Csaba hangfelvételeken elhangzott állításai, mindenkinek távoznia kell a közéletből, aki érintett Kispest valaha volt legnagyobb korrupciós botrányában a Fidesz-KDNP szerint. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti képviselők részt vesznek az önkormányzati tényfeltáró bizottság munkájában, de azt aggályosnak tartja, hogy az a baloldali összefogás alkotja a többséget, amelynek tagjaira Lackner Csaba terhelő állításokat fogalmazott meg.