EUR: 330,00 Ft
CHF: 300,17 Ft
2019. október 21., hétfő
Orsolya

Belföld

A szegényes étrend a megbetegedések egyik fő okozója

A szegényes étrend a megbetegedések egyik fő okozója világszerte, öt halálesetből majdnem egyért a nem megfelelő táplálkozás felelős – derült ki egy tanulmányból, amelynek készítői felhívást intéztek a világ kormányaihoz és vállalataihoz, hogy tegyenek többet az étkezési szokások javításáért.

A világ élelmezési helyzetét vizsgáló Globális táplálkozási jelentés idei kiadásából kiderül, hogy az egészségtelen ételek fogyasztása és az elégtelen mennyiségű élelem – ideértve a babák szoptatásának elmaradása – mind hozzájárul az alultápláltság széleskörű elterjedtségéhez.


“Az étrend számít a megbetegedések és halálozások legfőbb kockázati tényezőjének, jelentősebben, mint a légszennyezettség és a dohányzás” – mondta Jessica Fanzo, az amerikai Johns Hopkins Egyetem professzora, a tanulmány vezetőszerzője.

“Amit megeszünk, megöl minket” – hangsúlyozta Fanzo a Bangkokban folyó globális élelmezésügyi konferencián. A professzor szerint az információhiány, a tápláló étel megfizethetősége, valamint a nem hatékony ellátási láncok egyaránt hozzájárulnak a szegényes étrendekhez.


A megfelelő étrend nélkülözhetetlen a betegségekkel szembeni immunitás kialakulásához, ahogyan a kognitív folyamatokhoz is.

A kutatók 194 országot vizsgáltak, elemzésük nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy az alultápláltság évente akár 3,500 milliárd dollárba is kerülhet a világnak, míg a túlsúly és az elhízottság évi akár 500 milliárd dollárba.

Az alultápláltság valamely formájával minden ország küzd, miközben a felnőttkori elhízási arány egyre növekszik. A kutatók szerint a legtöbb ország nem fogja elérni azt a 9 globálisan kitűzött táplálkozási célt, amelyek teljesítését 2025-re vállalták korábban, például a felnőttkori elhízás, a cukorbetegség, a vérszegénység és a gyermekegészség tekintetében. A szerzők arra figyelmeztetnek, hogy ezeken a területeken a javulás elfogadhatatlanul lassú.

A jelentés kiemeli, hogy a rendelkezésre álló részletes adatok lehetővé teszik a problémákra adott hatékony válaszokat. Példaként Amszterdamot említik, ahol a fiatalkori elhízás kezelésére 2012-ben indítottak átfogó programot, amellyel sikerült megfékezni a túlsúly és elhízás előfordulását a holland fővárosban. A program része volt például közterületi ivókutak telepítése, szigorítottak az ételekről szóló reklámok szabályozásán, az iskolákban pedig az egészséges nassoláshoz adtak iránymutatást.

Az idei Globális táplálkozási jelentés rávilágít arra is, hogy fontos az élelempazarlás csökkentése is, ugyanis az egy év alatt a világon előállított gyümölcs és zöldség több mint fele elvész, vagy kárba vész.

Kapcsolódó Cikkek