EUR: 364,44 Ft
CHF: 345,28 Ft
2020. április 06., hétfő
Vilmos, Bíborka

Egyéb XXII.kerület

A szeretet nem árt! – Matrjoskákkal indítottak figyelemfelhívó kampányt

A krízisambulanciák működését és a figyelemfelhívó kampányt bemutató budafoki sajtótájékoztatón részt vett Novák Katalin (középen), Lehel László, Rácsok Balázs, valamint a kampányt támogató Vodafone Magyarország Alapítvány és Avon vezető képviselői (Fotó: MÖS)

 

A budafoki székhelyű és Csepelen is ellátóintézményeket működtető Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos kampányt indított, amelyben egy óriási matrjoska segítségével hívják fel a figyelmet: az erőszak nem elfogadható, és van segítség.

 

Országszerte hét krízisambulancia nyitotta meg kapuit a kapcsolati erőszak veszélyeztetettjeinek és áldozatainak megsegítésére, köztük négy intézménnyel bővült az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózata. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló hiánypótló hálózat a civil, állami és vállalati szektor összefogásával, szoros együttműködésével jött létre.


Lehel László, a MÖS elnök-igazgatója kiemelte, a figyelemfelhívó akciók és prevenciós munka mellett az Ökumenikus Segélyszervezet több mint 10 éve segíti ellátással a kapcsolati erőszak áldozatait, krízisközpontokat és titkos menedékházat működtet. A krízisambulancia-hálózat létrejöttével négy új intézménnyel bővül ez a tevékenység, ami lehetővé teszi, hogy a bántalmazás áldozatai mellett a bántalmazás veszélyeztetettjeinek is segítséget nyújthassanak.

– Tesszük ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumával, az ellátórendszer más szereplőivel szoros együttműködésben. Elkötelezett vállalati partnereink, a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Avon támogatásának köszönhetően a szolgáltatások minőségét is folyamatosan tudjuk javítani. Most induló közös kampányunk fő üzenete, „A szeretet nem árt” mottó azt üzeni: a kapcsolati erőszak semmilyen körülmények között nem fogadható el. Szeretnénk, ha a következő egy hónapban minél több emberhez eljutna, hogy van hová fordulniuk az érintetteknek.


Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta, a kormányzat határozottan elutasítja a kapcsolati erőszak valamennyi formáját, és minden rendelkezésére álló eszközzel tesz is ellene.

– Fejlesztési forrásból összesen közel hárommilliárd forintot fordítunk az intézkedésekre. A kapcsolati erőszak áldozatai akkor mernek a problémáról jelzést adni, segítséget kérni, ha támogató közegben érzik magukat, ezért fontos hangsúlyozni, hogy a kapcsolati erőszak nem magánügy.

Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szakértője hozzátette: azoknak a kapcsolatoknak a nagy részében, ahol bántalmazás fordul elő, a nők, férfiak, gyerekek és olykor az egész család őrzi a titkot. Gyakran fordul elő, hogy az áldozatok megpróbálják fenntartani a látszatot, hogy boldogságban, szeretetben élnek. A külső látszat és belső feszültség közötti ellentétet szimbolizálják a segélyszervezet most induló kampányában a matrjoskák.

A személyes segítségnyújtást jelentő krízisambulanciák mellett a segélyszervezet új honlapot is elindít. A www.aszeretetnemart.hu oldalon továbbra is elérhető lesz az elmúlt években nagy érdeklődéssel kísért online tanácsadó szolgáltatás, ahol az érintettek név nélkül kérdezhetnek a segélyszervezet szakértő munkatársaitól.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.