EUR: 329,45 Ft
CHF: 299,28 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Külföld

A szlovák parlament is elutasította az ENSZ globális migrációs csomagját

Elfogadta a szlovák parlament csütörtökön azt a határozatot, amelyben felszólítja a pozsonyi kormányt, hogy lépjen ki az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából, és utasítsa el azt. Peter Pellegrini kormányfő üdvözölte a határozat megszavazását, s leszögezte: soha nem fogják elfogadni a csomagot tartalmazó marrákesi egyezményt.

Az elutasító határozatot a kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) a képviselői terjesztették elő. A határozatot 90 igen szavazattal, 15 nem voks ellenében, 31 tartózkodás mellett, csaknem három napon át tartó vita után hagyta jóvá a 150 fős szlovák törvényhozás.


Bár az ENSZ-egyezményt a parlamenti képviselők és a politikai spektrum túlnyomó többsége mellett a közvélemény is elutasítja, annak kérdése a kormánykoalíciót és az ellenzéket is megosztotta. Az ENSZ migrációs dokumentumát a Bugár Béla vezette, koalíciós Most-Híd vegyes párt és az ellenzéki pártok néhány képviselője támogatja.

A parlamenti határozat kimondja: az ENSZ migrációs egyezménye ellentmondásos dokumentum, amely nincs összhangban Szlovákia jelenlegi biztonsági és migrációs politikájával. A határozatban felszólítják a kormányt, hogy utasítsa el az egyezményt, és tegyen lépéseket abban az irányban, hogy az ország kilépjen az elfogadási folyamatból.


A határozat támogatói a parlamenti vita során leggyakrabban azt nehezményezték, hogy az ENSZ-dokumentum pozitívumként kezeli a migrációt, illetve kritikaként az is elhangzott, hogy az egyezmény kizárólag a migránsok jogaival foglalkozik. “A migráció a probléma, nem pedig a megoldás” – szögezte le az előbbivel kapcsolatban Lubos Blaha, a parlament európai ügyi bizottságának az Irány (Smer-SD) kormánypárt által jelölt elnöke.

A határozat elfogadását szinte egyidejűleg kezdeményezte két ellenzéki párt és a kormánykoalíciós Szlovák Nemzeti Párt, amelynek képviselői végül beadták az indítványt. A támogatókhoz a vezető kormánypárt, a Robert Fico korábbi kormányfő vezette Irány is csatlakozott.

A parlament csak néhány nappal azután fogadta el a határozatot, hogy Pellegrini bejelentette: országa semmiképpen sem fogja támogatni a globális migrációs csomagját, s ha az egyezményről Marrákesben rendezett decemberi találkozón való részvétel egyet jelentene a megállapodáshoz való automatikus csatlakozással, akkor Szlovákia semmilyen szinten nem vesz részt azon. A kormányfő vasárnapi bejelentése először tette egyértelművé Pozsony álláspontját. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter – aki szeptemberig az ENSZ-közgyűlés elnöki tisztét is betöltötte – többször megvédte az egyezményt, és lemondását is kilátásba helyezte, ha a marrákesi találkozón Szlovákia nem vesz részt. Lajcák a parlamenti vita során is kiállt az egyezmény mellett.

Szlovákia migrációval kapcsolatos álláspontja változatlan, és a kormány sohasem fogja elfogadni a marrákesi egyezményt – jelentette ki Peter Pellegrini a Kohézió barátai csoport csütörtöki pozsonyi találkozója utáni sajtótájékoztatón. A határozat elfogadását üdvözölve a miniszterelnök leszögezte: álláspontjuk egyértelmű, csak Szlovákiának és az ott élő embereknek van joguk eldönteni, hogy ki élhet a területükön. Bejelentette azt is: jövő szerdán hoznak döntést arról, hogy Szlovákia bármilyen szinten részt vesz-e a marrákesi találkozón. “Ígérem, olyan okos döntést hoz a kormány, hogy ezzel (álláspontunkkal) kapcsolatban senkinek nem maradnak kétségei” – fogalmazott Pellegrini.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Jön a Brexit, tarolt Boris Johnson!

    Jön a Brexit, tarolt Boris Johnson!

    A brit Konzervatív Párt csaknem negyven éve nem tapasztalt földcsuszamlásszerű győzelemmel valószínűleg abszolút többséget szerzett az előrehozott nagy-britanniai parlamenti választásokon a választóhelyiségek zárásának pillanatában, csütörtök este közzétett exit poll eredménye szerint.

  • Orbán Viktor: Ne a szegényekkel fizettessen Brüsszel!

    Orbán Viktor: Ne a szegényekkel fizettessen Brüsszel!

    A klímaváltozás elleni küzdelemről csütörtökön kezdődő tárgyaláson várható csata közép-európai és magyar nézőpontból arról fog szólni, hogy ne engedjük meg a brüsszeli bürokratának azt, hogy megint a szegény emberekkel és a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben az európai uniós csúcstalálkozót megelőzően.