EUR: 321,72 Ft
CHF: 282,19 Ft
2018. november 15., csütörtök
Albert, Lipót

Belföld

A szovjeteknek muszáj volt minél hamarabb elfojtani a felkelést

A szovjeteknek muszáj volt minél hamarabb elfojtani, leverni az 1956-os forradalmat, mert veszélyes példát adhatott volna a környező megszállt országoknak – mondta Ligeti Dávid történész, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos munkatársa vasárnap az M1 aktuális csatornán.

A forradalom és szabadságharc főbb tényezői, tendenciái világosan láthatók, de a helytörténeti kutatásokban van még feladat – közölte a történész. Érdekes kérdés, hogy a szovjet vezetés szándékai miért és hogyan változtak meg 1956 október végétől november 4-ig; ez még sok kutatásra ad módot – hívta fel a figyelmet Ligeti Dávid, akit a forradalom leverésének 62. évfordulóján kérdeztek.


A Nagy Imre kivégzésével kapcsolatos kérdésre elmondta: a források azt mutatják, hogy a romániai internálás ideje alatt a szovjet vezetés hezitált arról, ki kell-e végezni a miniszterelnököt, és ha igen, azt hogyan lehet “tálalni” a kommunista hátországoknak. 1956 novemberében még nem volt egyértelmű döntés Nagy Imréék sorsáról – tette hozzá.

Ligeti Dávid rámutatott: Nagy Imre november 4-ére megbízhatatlan, “kvázi ellenforradalmi” szereplővé változott a kommunista vezetés számára, ez nagyon jelentős megítélésbeli különbség volt a korábbi időszakokhoz képest, és 1956. november 4-e megpecsételte Nagy Imre sorsát.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Közös európai harccsoportot hoznak létre a V4-ek

    Közös európai harccsoportot hoznak létre a V4-ek

    Közös európai harccsoportot hoznak létre a visegrádi négyek (V4), amely 2019 második felében kezdi meg működését – nyilatkozta a közmédiának Benkő Tibor a V4 tagországok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) védelmi minisztereinek csütörtöki szlovákiai biztonságpolitikai tanácskozását követően.

  • Csaknem másfél ezer céget megkárosító csalókat ítéltek el

    Csaknem másfél ezer céget megkárosító csalókat ítéltek el

    Az elsőrendű vádlottat 4 év, a másodrendű vádlottat 2 év 10 hónap börtönre ítélte csütörtökön a másodfokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék, mert 2011-ben csaknem másfélezer cégtől csaltak ki összesen több mint 40 millió forintot internetes telefonkönyv, illetve nyomtatott és CD formátumú kiadványok készítésére.