EUR: 337,41 Ft
CHF: 315,91 Ft
2020. január 27., hétfő
Angelika

Egyéb Szombathely

A több gyermek nem a probléma, hanem a megoldás

Az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület Szombathely fennállásának 30. születésnapja alkalmából Görcz Gyula Csabát, az egyesület vezetőjét kérdeztük gyerekekről, hitvallásról, múltról és jövőről.

Többen köszöntötték a 30 éves egyesületet Fotó:CSG

1988. november 3-án 31 család alapította az egyesületet. Ma 723 családot regisztrálnak, ebből 100-120 család aktív tag. Számukra fontos és elfogadott közös cél: „A szülői hivatás megbecsülésére, a gyerekek vállalásának tiszteletére nevelés, a házasságért érzett felelősség erősítése és a családi életre nevelés.” – Az egyesület számára fontos, hogy mindenkiben tudatosítsák azokat az értékeket, amelyeket egy nagy család hordozni képes: az önzetlenséget, az áldozatot is hozni kész szeretetet, a jókedvű adni tudást – mondta a Lokál Extrának Görcz Gyula, az egyesület vezetője.


Fontosnak tartják a házasságot Fotó:CSG

Számos programmal büszkélkedhetnek évről évre, ezáltal fontos szerepet töltenek be a régióban: adománygyűjtéssel, támogatásra szoruló családok felkutatásával és segítésével, környezeti neveléssel, kirándulásszervezéssel, mozgásneveléssel  járulnak hozzá ahhoz, hogy tényleg szívből szóljon a jelmondat: „Így élni jó!” Sok program már igazi hagyománynak számít: minden decemberben disznóölésen vesznek részt a családok, együtt töltik a Savaria karnevált, közösen főznek és kirándulnak. A tagság sok előnnyel jár, mindamellett, hogy hatalmas közösségi élményt képes nyújtani, az egyesület különböző kedvezményeket is biztosít tagjai számára.

A gyermek a legnagyobb ajándék Fotó:CSG

De miért is a nagy család? – Már születéstől fogva a gyerekek, de az egész család jobban kezeli a konfliktusokat, sokkal jobban figyelnek egymásra, önzetlenebbek, figyelmesebbek. A nagyobb gyerekek példát mutatnak a kisebbeknek, a munkamegosztást is gyakorolja a felnövekvő nemzedék – fogalmazott az egyesület vezetője. – Mi tudatosan vállaltuk a nagycsaládos létet, a több gyermeket, minden ezzel együtt járó nehézséggel együtt. Mi a több gyermeket nem tekintjük a megélhetés egy sajátságos eszközének, és valljuk, hogy gyermek nélkül nem lehetséges a boldog, teljes élet. Nem vagyunk aszkéták és mazochisták, sokkal inkább olyan emberek, akik tudatosan törekszünk a szép, az értékes, az örömökkel teli életre. A számtalan nehézséggel küszködő, a jövőjét kereső, gyakran kiúttalan társadalomnak pedig felelősen üzenjük: a több gyermek nem a probléma, hanem a megoldás – tette hozzá.


A jubileum mindig jó okot ad a visszatekintésre: az egyesület büszke a múltjára, hiszen rengeteg kis és nagy családon segítettek az elmúlt harminc évben. Görcz Gyula szerint ami ennél is fontosabb, hogy van legalább ilyen sikerekkel teli jövő is, hiszen mind a természetbeni, mind pedig a lelki segítség örök igényű.

Kapcsolódó Cikkek