2019. április 24., szerda
György

Egyéb Pécs

A Tündérkert ezüstje

A Fejedelmi kincsek címmel nyílt tárlaton többek között a Tündérkert ezüstje nevet viselő, 220 darabból álló, XVI–XVII. századi erdélyi tallérgyűjtemény is megcsodálható.

A kollekciót a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében vásárolták meg, melynek célja nem más, minthogy közkincsé tegyék azokat az alkotásokat, amelyek eddig külföldön, magánkézben voltak. A kiállítás kiegészül korabeli aranypénzekkel, fegyverekkel, verőtövekkel, valamint a pécsi múzeum gyűjteményét képező baranyai hódoltság kori ezüsttallér-éremleletekkel. A kiállítás értékét több mint kétmilliárd forintra becsülik.


Törő István gyűjteményét – ami 220 darab, erdélyi fejedelmek által kibocsátott érméből, valamint néhány ezüst emlékéremből áll – 2015 nyarán vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank, az Értéktár Program keretében. A kollekciót nem véletlenül nevezik a XX–XXI. század legjelentősebb erdélyi tallérgyűjteményének.

A kiállítást a Csontváry Múzeumban lehet megtekinteni 2019. március 17-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között

 

A „Törő-gyűjtemény” kiegészül a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) saját, török kori tallérleleteivel és Csernus Tibor festő három alkotásával, melyek szintén az Értéktár Program részét képezik.


Páva Zsolt, Pécs polgármestere a megnyitón elmondta, különleges missziója az MNB-nek az Értéktár Program, amelynek segítségével olyan műkincseket tesznek elérhetővé, amire korábban nem volt mód. Külön öröm, hogy ezekben a szellemi javakban most a pécsiek is részesülhetnek, ráadásul nemcsak a bank által összegyűjtötteket lehet megtekinteni, hanem pécsi leleteket is.

Dr. Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke is részt vett az eseményen, ahol hangsúlyozta az Értéktár Program fontosságát, a szándékot, hogy a magyar alkotók külföldi magánkézben lévő alkotásai visszavásárlásával közkinccsé tegyék azokat.

Székesfehérvár és Nyíregyháza után Pécs a harmadik vidéki város, ahová eljut a Tündérkert ezüstje kiállítás.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

  • A húsvét még ma is üzenettel bír

    A húsvét még ma is üzenettel bír

    Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.