2020. január 18., szombat
Piroska

Egyéb Pécs

A Tündérkert ezüstje

A Fejedelmi kincsek címmel nyílt tárlaton többek között a Tündérkert ezüstje nevet viselő, 220 darabból álló, XVI–XVII. századi erdélyi tallérgyűjtemény is megcsodálható.

A kollekciót a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében vásárolták meg, melynek célja nem más, minthogy közkincsé tegyék azokat az alkotásokat, amelyek eddig külföldön, magánkézben voltak. A kiállítás kiegészül korabeli aranypénzekkel, fegyverekkel, verőtövekkel, valamint a pécsi múzeum gyűjteményét képező baranyai hódoltság kori ezüsttallér-éremleletekkel. A kiállítás értékét több mint kétmilliárd forintra becsülik.


Törő István gyűjteményét – ami 220 darab, erdélyi fejedelmek által kibocsátott érméből, valamint néhány ezüst emlékéremből áll – 2015 nyarán vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank, az Értéktár Program keretében. A kollekciót nem véletlenül nevezik a XX–XXI. század legjelentősebb erdélyi tallérgyűjteményének.

A kiállítást a Csontváry Múzeumban lehet megtekinteni 2019. március 17-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között

 

A „Törő-gyűjtemény” kiegészül a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) saját, török kori tallérleleteivel és Csernus Tibor festő három alkotásával, melyek szintén az Értéktár Program részét képezik.


Páva Zsolt, Pécs polgármestere a megnyitón elmondta, különleges missziója az MNB-nek az Értéktár Program, amelynek segítségével olyan műkincseket tesznek elérhetővé, amire korábban nem volt mód. Külön öröm, hogy ezekben a szellemi javakban most a pécsiek is részesülhetnek, ráadásul nemcsak a bank által összegyűjtötteket lehet megtekinteni, hanem pécsi leleteket is.

Dr. Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke is részt vett az eseményen, ahol hangsúlyozta az Értéktár Program fontosságát, a szándékot, hogy a magyar alkotók külföldi magánkézben lévő alkotásai visszavásárlásával közkinccsé tegyék azokat.

Székesfehérvár és Nyíregyháza után Pécs a harmadik vidéki város, ahová eljut a Tündérkert ezüstje kiállítás.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.