EUR: 327,56 Ft
CHF: 301,78 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Egyéb Veszprém

A valódi értéket jutalmazták

Minden év októberében átadják a Cholnoky-díjat, amelyet valamely művészeti vagy tudományágban maradandót alkotó művész vehet át. Az idén Gopcsa Katalin művészettörténésznek ítélték a díjat, elismerve eddigi munkáját és kiemelkedő teljesítményét. A díjat Porga Gyula polgármester adta át.

Gopcsa Katalin vehette át az idei Cholnoky-díjat (fotó: Kovács Bálint)

A Dubniczay-palotában megrendezett díjátadó ünnepélyen köszöntőt mondott Géczi János József Attila-díjas író, aki elismeréséül elmondta: léteznek műtárgyak, életművek, események – Veszprémben és az országban egyaránt –, amelyeket azért ismerhetünk, mert Gopcsa Katalin érdeklődött irántuk, és ma már akképpen látjuk és értékeljük ezeket, ahogy ő látja.


A díjazottat Géczi János méltatta (fotó: Kovács Bálint)

Gopcsa Katalin művészettörténész, muzeológus, szerkesztő az ELTE BTK művészettörténet–francia–magyar szakán 1972-ben vette át diplomáját. Már az egyetem előtt is, 1972-től pedig ismét a veszprémi múzeum művészettörténész munkatársa lett, 1986-tól a Laczkó Dezső Múzeum tudományos főmunkatársa. Szakterülete a XX. századi és kortárs magyar művészet és fotóművészet. Tíz éven át volt a Veszprém Televízió Kép a képben című vizuális folyóiratának főszerkesztője. Iparművészettel, építészettel és várostörténettel is foglalkozik, emellett művészetpedagógiai kiadványokat szerkeszt. Tagja többek között a Művészettörténészek Kállai Ernő Körének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének. A SÉD folyóirat egyik alapító-szerkesztője.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.