2020. április 01., szerda
Hugó

Egyéb Veszprém

A valódi értéket jutalmazták

Minden év októberében átadják a Cholnoky-díjat, amelyet valamely művészeti vagy tudományágban maradandót alkotó művész vehet át. Az idén Gopcsa Katalin művészettörténésznek ítélték a díjat, elismerve eddigi munkáját és kiemelkedő teljesítményét. A díjat Porga Gyula polgármester adta át.

Gopcsa Katalin vehette át az idei Cholnoky-díjat (fotó: Kovács Bálint)

A Dubniczay-palotában megrendezett díjátadó ünnepélyen köszöntőt mondott Géczi János József Attila-díjas író, aki elismeréséül elmondta: léteznek műtárgyak, életművek, események – Veszprémben és az országban egyaránt –, amelyeket azért ismerhetünk, mert Gopcsa Katalin érdeklődött irántuk, és ma már akképpen látjuk és értékeljük ezeket, ahogy ő látja.


A díjazottat Géczi János méltatta (fotó: Kovács Bálint)

Gopcsa Katalin művészettörténész, muzeológus, szerkesztő az ELTE BTK művészettörténet–francia–magyar szakán 1972-ben vette át diplomáját. Már az egyetem előtt is, 1972-től pedig ismét a veszprémi múzeum művészettörténész munkatársa lett, 1986-tól a Laczkó Dezső Múzeum tudományos főmunkatársa. Szakterülete a XX. századi és kortárs magyar művészet és fotóművészet. Tíz éven át volt a Veszprém Televízió Kép a képben című vizuális folyóiratának főszerkesztője. Iparművészettel, építészettel és várostörténettel is foglalkozik, emellett művészetpedagógiai kiadványokat szerkeszt. Tagja többek között a Művészettörténészek Kállai Ernő Körének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének. A SÉD folyóirat egyik alapító-szerkesztője.

Kapcsolódó Cikkek