2020. április 07., kedd
Herman

Program

A világörökség része lesz a Dunai Limes

A Dunát a földrajzi helyzete már a Római Birodalom idején különlegesen fontossá tette hajózási útvonalként és határvonalként is. A partján 2500 kilométeren át – Neustadt an der Donau-tól a Fekete tengerin – települések őrzik a római kor maradványait.Az ókori határvonal mentén – sok más hely mellett – a mai Linz, Bécs, Visegrád és Budapest (Aquincum) városában egyaránt csodás emlékek vannak az ókori időkből, amelyek fontosak a világ számára is. Ezt jelzi az a megtiszteltetés is, mely szerint az UNESCO 2019-ben világörökségi rangra emeli a Duna mentén, az egykori Limes településeken megtalálható régészeti emlékeket.

Aki Felső-Ausztriában jár, az megcsodálhatja az ókori római birodalom határvonalán (limesén) elterülő vadregényes tájakat, no és a két évezredes építmények maradványait a Duna partvidékén. Az ókori rómaiak örökségének megőrzésében Magyarország is remekül áll. Győr, Komárom, Esztergom, Visegrád, Dunaújváros és Mohács is büszke lehet kincset érő ókori leleteire. Budapest is kivételes római kincseket mutathat meg a világ számára, hiszen Aquincum Pannónia virágzó központja volt.


A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) tanulmánya a kreatív turizmusfejlesztés nemzetközi mintavárosának nevezi Felső-Ausztria tartományi székhelyét, Linzet, amely sikeresen ötvözi a hely kulturális politikáját a turizmus kiszolgálásával. 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, 2014-ben pedig Linz nyerte el az „UNESCO City of Media Arts” címet – tájékoztatott bennünket Georg Steiner, a régió turisztikai hivatalának igazgatója –, és azóta is nagy hangsúlyt kap tartományunkban az élő, innovatív kortárs művészetek támogatása és bekapcsolása a turizmusba (jó példa erre az Ars Electronica Center és a Tabakfabrik).

A város lakói megértik, hogy a jövő a változásokról szól. E folyamatnak az origója a „Linz verändert” („Linz változtat”) szlogen. Így nemcsak maga a város változik, hanem – a turisztikai akciókon keresztül – az itt élők, s az ide látogatók is személyes részesei a megújulásnak. Linz a jövőre koncentráló, kreatív város – mondja Kovács Balázs idegenforgalmi szakember -, amely igazán egyedi élményeket kínál. Az ausztriai turizmusszervezés világszerte követendő példának számít. És utazóként is érdemes Linzre figyelnünk…


Kapcsolódó Cikkek