2019. augusztus 26., hétfő
Izsó

Belföld

Adományozási szemléletformáló kampányt indít a református egyház

Még jobb adni címmel a tudatos adományozást népszerűsítő, szemléletformáló kampányt indít a Magyarországi Református Egyház (MRE) és a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ).

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a programról tartott csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a minőségi adományozás a rászoruló ember megbecsülését is jelenti. Az igényes adományok, például a minőségi ruhák pedig hosszabb távon is segítik a megajándékozottakat.


Ugyancsak fontos lehet, hogy a különböző ételérzékenységeket figyelembe vevő élelmiszercsomagok is készüljenek – tette hozzá.

Kitért arra: az adományozás hozzátartozik az ember életéhez, a diakóniai szolgálat pedig az egyházak önként vállalt kötelessége. Az adományokra nagy szükség van, a szeretetszolgálat azonban az adományok mennyiségének növelése helyett most a minőségi adományozást szeretné népszerűsíteni.


Fekete Károly megjegyezte: a református szeretetszolgálat nemcsak időszakos kampányokkal, hanem folyamatosan sokat tesz a nélkülözőkért, a szenvedélybetegekért és a fogyatékkal élőkért határon innen és túl, és ez az állandóság fontos értéke munkájuknak.

Priksz Gábor, a Még jobb adni projekt vezetője ismertette: a Széchenyi 2020 program keretében 50 millió forint európai uniós támogatásból megvalósuló hároméves program során a televízióban és a közösségi médiában megjelenő rövidfilmekkel szeretnék felhívni az emberek figyelmét a minőségi adományozás fontosságára.

A projekt részeként kiépítenek egy online rendszert is, amelyben követni lehet a beérkező felajánlásokat és a felmerülő igényeket – mondta.

A rendszerbe elsősorban egyházközségek, civil szervezetek és cégek regisztrálhatnak majd, és megtehetik felajánlásaikat. Más közösségek pedig jelezhetik, hogy tagjaiknak mire van szüksége.

Ugyanitt áttekinthető lesz az is, hogy milyen adományok vannak a szeretetszolgálat raktárában.

A Még jobb adni program részeként önálló életvezetésre tanító képzést is indítanak a támogatottaknak. Elsőként négy településen: Kisszekeresen, Jándon, Szatmárcsekén, Dencsházán indítják el a programot, majd az itt szerzett tapasztalatok alapján országossá bővítik a képzést – mondta Priksz Gábor.

Juhász Márton, a szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója ismertette: az MRSZ idén is meghirdeti hagyományos adventi gyűjtési programjait is.

A szeretetdoboz-akcióban 150 ezer kilogrammnyi tartós élelmiszerrel, valamint tisztítószerekkel megtöltött dobozokkal szeretnének rászoruló családokat támogatni.

A Nyilas Misi-pakkokkal idén 12 ezer olyan nehéz sorsú gyermeket ajándékoznak meg, akik talán ezt az egyetlen dobozt találják majd a karácsonyfa alatt – mondta.

A szeretetszolgálat emellett idén is elindítja a tűzifa programot, a programra elkülönített ötmillió forintból 125 rászoruló család téli tüzelőjét biztosítják.

Az MRSZ a Nyilas Misi-ösztöndíjprogram keretében idén 65 művészetekben vagy sportban tehetséges, általános iskolás korú fiatalt száz-százezer forinttal támogat, hogy hozzásegítse őket tehetségük kibontakoztatásához.

A négy adventi program keretösszege 100 millió forint – tette hozzá Juhász Márton.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tarlós: Hiteltelen az ellenzék

  Tarlós: Hiteltelen az ellenzék

  Összevissza ígérgetnek Budapesten az ellenzéki jelöltek, akik közül többen is részt vettek a 2010 előtti városirányításban – emlékeztetett Tarlós István főpolgármester a Kossuth rádióban, ahol elmondta, hogy azóta sikerült stabilizálni a város működését, többek közt az akkor romokban heverő BKV-t.

 • Egyre csökken az államadósság

  Egyre csökken az államadósság

  Tíz éve nem volt olyan alacsony az államadósság, mint az idei első félév végén. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése alapján 2021-re hatvan százalék alá süllyedhet a magyar államháztartás adóssága.

 • Kutyájukat is kivégezte a budai családirtó

  Kutyájukat is kivégezte a budai családirtó

  Kifelé S. Levente példás családi életet élt, miközben a fiával a kismotorjára ültetve sétálni indult, egyik kezében az élettársa, Anita kezét fogta, a másikban a nő kutyáját vezette pórázon.