2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Miskolc

Adventi Kormorán-koncert az Adyban

Évek óta nem lépett föl Miskolcon a Kormorán zenekar, ezt a hiányt most az Ady Endre Művelődési Házban pótolják december 14-én. Koltay Gergely 1976-ban alapította a formációt, amely a honi zenei életben elsőként ötvözte a népzenei elemeket a nemzetközi rockmuzsika jegyeivel. Dalaikban hallhatóak tradicionális népi hangszerek, amelyek együtt szólalnak meg rockinstrumentumokkal.

Koltay Gergely 42 évvel ezelőtt alapította a Kormorán zenekart

A Kormorán az elmúlt évtizedekben eljutott szinte minden európai országba, koncertezett a tengerentúlon, és több albumot jelentetett meg külföldön. Egy sor színpadi mű, opera, valamint filmzene bizonyítja a zenekar sokszínűségét és alkotóerejét (Julianus, Honfoglalás, Sacra Corona, Trianon, A költő visszatér, A megfeszített, A Napba öltözött leány). Az együttes 2000 óta másodvirágzását éli, az ezredfordulóra ugyanis Koltay nyolc elhivatott és invenciózus zenészt gyűjtött maga köré, még lendületesebbé, hitelesebbé téve a formációt. Vele beszélgettünk a miskolci adventi koncert kapcsán.


– A Kormorán 42 éves pályafutása során több mint hetven muzsikussal dolgoztam együtt. Ehhez jön még több mint háromszáz hazai művész, akikkel valamilyen album megjelenhetett. Egy párat felsorolnék: Bessenyei Ferenc, Benkő Péter, Selmeczi Roland, Ruttkai Laura, Laklóth Aladár és sorolhatnám a sok kiváló művészt. Mellettük a nagy „sztárok”, Demjén Feri, Charlie, Deák Bill, Zalatnay Cini, Cserháti Zsuzsa, és jó páran, akik félig-meddig nekem vagy a Kormoránnak köszönhetik a reflektorfényt, a mikrofont: Bayer Friderika, Janza Kata, Keresztes Ildikó – tudtuk meg Koltay Gergelytől.

A zenekar számtalan elismerésben részesült, 25 éves jubileumi koncertjük alkalmával megkapta a Magyar Szabadság díjat, két esztendőre rá pedig Koltay Gergely munkásságáért átvehette a Mádl Ferenc köztársasági elnök által adományozott Magyar Köztársasági Aranykeresztet, de elnyerték a Magyar Örökség Díjat is.


– A Kormorán sok év után elérkezett egy új időszámításhoz, hisz velünk énekel a felvidéki Gútáról Vadkerti Imre, egy vajdasági kis faluból elindult Fehér Nóra, és a Honfoglalás film zenefelvételei óta velem dolgozó kézdivásárhelyi Gáspár Álmos, akinek sokat köszönhetek. A magyar lélek nem áru, nem eladható! A Kormorán e világ ellen működik, más életérzés, más élő zenei produktum. Nem kívánunk senkinek megfelelni. Az Új időszámítás című album a Kormorán lelkiismerete, és mi mindannyian saját lelkiismeretünknek tartozunk elszámolással. Ha Isten segít minket, december 14-én ezt az életérzést, ezeket a gondolatokat tudjuk a zene nyelvén közvetíteni a hallgatóságnak Miskolcon – mondta a zenész.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.