2020. január 24., péntek
Timót

Egyéb Miskolc

Adventi Kormorán-koncert az Adyban

Évek óta nem lépett föl Miskolcon a Kormorán zenekar, ezt a hiányt most az Ady Endre Művelődési Házban pótolják december 14-én. Koltay Gergely 1976-ban alapította a formációt, amely a honi zenei életben elsőként ötvözte a népzenei elemeket a nemzetközi rockmuzsika jegyeivel. Dalaikban hallhatóak tradicionális népi hangszerek, amelyek együtt szólalnak meg rockinstrumentumokkal.

Koltay Gergely 42 évvel ezelőtt alapította a Kormorán zenekart

A Kormorán az elmúlt évtizedekben eljutott szinte minden európai országba, koncertezett a tengerentúlon, és több albumot jelentetett meg külföldön. Egy sor színpadi mű, opera, valamint filmzene bizonyítja a zenekar sokszínűségét és alkotóerejét (Julianus, Honfoglalás, Sacra Corona, Trianon, A költő visszatér, A megfeszített, A Napba öltözött leány). Az együttes 2000 óta másodvirágzását éli, az ezredfordulóra ugyanis Koltay nyolc elhivatott és invenciózus zenészt gyűjtött maga köré, még lendületesebbé, hitelesebbé téve a formációt. Vele beszélgettünk a miskolci adventi koncert kapcsán.


– A Kormorán 42 éves pályafutása során több mint hetven muzsikussal dolgoztam együtt. Ehhez jön még több mint háromszáz hazai művész, akikkel valamilyen album megjelenhetett. Egy párat felsorolnék: Bessenyei Ferenc, Benkő Péter, Selmeczi Roland, Ruttkai Laura, Laklóth Aladár és sorolhatnám a sok kiváló művészt. Mellettük a nagy „sztárok”, Demjén Feri, Charlie, Deák Bill, Zalatnay Cini, Cserháti Zsuzsa, és jó páran, akik félig-meddig nekem vagy a Kormoránnak köszönhetik a reflektorfényt, a mikrofont: Bayer Friderika, Janza Kata, Keresztes Ildikó – tudtuk meg Koltay Gergelytől.

A zenekar számtalan elismerésben részesült, 25 éves jubileumi koncertjük alkalmával megkapta a Magyar Szabadság díjat, két esztendőre rá pedig Koltay Gergely munkásságáért átvehette a Mádl Ferenc köztársasági elnök által adományozott Magyar Köztársasági Aranykeresztet, de elnyerték a Magyar Örökség Díjat is.


– A Kormorán sok év után elérkezett egy új időszámításhoz, hisz velünk énekel a felvidéki Gútáról Vadkerti Imre, egy vajdasági kis faluból elindult Fehér Nóra, és a Honfoglalás film zenefelvételei óta velem dolgozó kézdivásárhelyi Gáspár Álmos, akinek sokat köszönhetek. A magyar lélek nem áru, nem eladható! A Kormorán e világ ellen működik, más életérzés, más élő zenei produktum. Nem kívánunk senkinek megfelelni. Az Új időszámítás című album a Kormorán lelkiismerete, és mi mindannyian saját lelkiismeretünknek tartozunk elszámolással. Ha Isten segít minket, december 14-én ezt az életérzést, ezeket a gondolatokat tudjuk a zene nyelvén közvetíteni a hallgatóságnak Miskolcon – mondta a zenész.

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.