EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Életmód

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik

Varázserő, az őszi munkák befejezése, újbor az asztalon, eszem-iszom, babonák, legendák és egy szent, aki a koldusok és katonák védelmezője. A lúd római neve: „avis Martis” (Mars isten madara), vagyis Márton madara. A Márton-napi hiedelmek és egy közkedvelt óbudai étterem libás konyhatitkai, amit tudnunk kell, mielőtt lakomára indulunk.

Szent Mártont már a honfoglalás előtt tisztelték Pannóniában. A hagyomány szerint álmában segítette Szent Istvánt és az országot, ezért Szűz Mária után a Tours-i Szent Márton lett Magyarország patrónusa.


A  középkor egyik legnépszerűbb szentje Márton, aki életét az  Istennek és az emberek megsegítésének áldozta, egyszer egy libaólban próbált elrejtőzni, miután jótetteit látva püspökké akarták választani. A libák hangos gágogása végül leleplezte és így nem menekülhetett a püspöki tisztségtől.

Szent Márton napja jelentette egyébként a természet téli pihenő időszakának kezdetét, az éves gazdasági munkák végét. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Ezen a napon vágtak le először abban az évben tömött libákat. A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani.


Ma már máshogy tizedelik a libákat, de a lakoma megmaradt, így november 11-én libamenüvel illik a hagyományok előtt tisztelegni. Az óbudai Rozmaring étterem séfje segít, hogyan kápráztathatjuk el a családot, vagy a vendégeinket libás fogásokkal. 

Töltött libanyak, Rozmaring-módra

Darált libahúsból, kenyérből és tojásból tölteléket készítünk. Ízesítjük sóval, borssal, majorannával, fűszerpaprikával és petrezselyemmel.

A libanyakat megtöltjük az elkészített töltelékkel, végeit madzaggal összekötjük.

Sütőben 160-170 °C-on megsütjük.

„Rozmaringos” ludaskása

A libabelsőséget, szívet, nyakat, zúzát, babérleveles sós vízben félig puhára főzzük. Zöldborsóval, vágott gombával, sárgarépával, fehér répával, zellergumóval tovább főzzük.

Mielőtt teljesen megpuhulna, összefőzzük jázmin rizzsel. Ízesítjük sóval, majorannával szerecsendióval , petrezselyemmel és fokhagymával.

A Rozmaring étterem tulajdonosa, Szabó Lajos elárulta, nála mitől különleges a november 8–11. közötti libanapi falatozás. A vidéki gazdaságban személyesen választja ki az arra érdemes hízott jószágokat, és szálltja az étterembe. Különös gonddal porciózza a séffel közösen a tökéletes „alkatrészeket”. Minden évben új és egyedi ízkombinációkkal bolondítják a libák húsát, így azt is mondhatjuk, a szárnyasok boldogan áldozzák fel magukat az óbudai vendégek tényéroltárán.

– Ha valaki nem eszik libát Márton-napon, egész évben koplalni fog – tartja a mondás. Ezért senki nem meri megkockáztatni, hogy ne jöjjön el hozzánk ezen a hétvégén – vallja a vendéglős a babonára is alapozva marketingstratégiáját.

Programok és a teljes Márton-napi menü: http://www.rozmaringkertvendeglo.hu

Kapcsolódó Cikkek