2020. április 05., vasárnap
Vince

Egyéb V.kerület

Akik a legtöbbet tették a kerületért

A díszpolgár címet és az Érdemkereszt kitüntetést ítélte oda Belváros-Lipótváros képviselő-testülete az arra érdemeseknek. Az átadóünnepséget az Aranytíz Kultúrházban tartották.

Évente csak egyetlen személy nyerheti el a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület díszpolgára kitüntetést: az, aki a Belváros javára kifejtett munkásságával, megbecsülést kiváltó tevékenységével hozzájárult a kerület fejlődéséhez, gyarapodásához. 2018-ban ezt a legmagasabb önkormányzati kitüntetést Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar rendező, színigazgató, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész nyerte el posztumusz. Kerényi Imre 1966-ban diplomázott a Színház és Filmművészeti Főiskolán, rendezői munkásságát a Madách Színházból, a Szolnoki Szigligeti Színházból, a Népszínházból, majd a Nemzeti Színházból ismerheti a közönség, később a Madách igazgató-művészeti vezetőjeként dolgozott. Sokan tudták róla, hogy 1970-től élt az V. kerületi Sütő utcában, abban a lakásban, amely korábban Szomory Dezső íróé volt.


A díszpolgári címet Kerényi Imre nyerte el posztumusz
(Fotó: Keresztesi Balázs)

 

Az október végi ünnepségen adták át az Érdemkereszt kitüntetéseket is. Ez az elismerés olyan személyek részére adományozható, akik a köz érdekében kimagasló tevékenységet végeztek a Belvárosban, az adományozására évente egyszer kerül sor, és legfeljebb két személy részére adható. Az idei egyik díjazott Sándor Szandra, ismertebb nevén Nanushka divattervező volt. A szülei által eredetileg közgazdásznak szánt Szandra 17 évesen határozta el, hogy a divattervezésben képzeli el jövőjét. Tanulmányait a londoni College of Fashionön végezte el, ezt követően alapította meg a Nanushkát, amely az elmúlt néhány évben a legsikeresebb magyar divatmárkává nőtte ki magát. Ruháit 30 országban, mintegy 70 városban, több mint 160 boltban megtalálhatjuk. Kreációt olyan sztárok viselik, mint Charlize Theron, Angelina Jolie, Taylor Swift, vagy Dua Lipa. A belvárosiak büszkék lehetnek arra, hogy az első Nanushka-üzlet a Deák Ferenc utcában nyílt, ma pedig a Bécsi utcában működik.

Vörös István költő és Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester az Érdemkereszt átadásakor

A másik Érdemkeresztet Vörös István költő vehette át, aki bő két évtizede a kerület lakója. Vörös István életművét a műfajok és formák közötti ugrálás jellemzi: a versek mellett írt regényt, verses regényt, drámát, vígjátékot, bábjátékot, elbeszéléseket, novellákat, tanulmányokat vagy kritikákat.


Érdemkeresztet kapott Sándor Szandra divattervező, a Nanushka üzlethálózat alapítója

A kortárs gyerek vers- és prózairodalom fiatal generációjának kiemelkedő alakja. Verseinek szellemisége a mai kor gyerekeihez szól a mai hétköznapokból merítve. Számos irodalmi díj birtokosa.

A kitüntetéseket Szengyörgyvölgyi Péter polgármester adta át, a díszpolgári oklevelet Kerényiné Felkai Anikó, a díjazott özvegye vette át.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.