EUR: 337,17 Ft
CHF: 314,83 Ft
2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Külföld

Belbiztonsági minisztérium: Több mint 500 bűnöző van a migránsok között

Több mint 500 bűnöző van a közép-amerikai migránskaraván mexikói-amerikai határhoz közelítő csoportjaiban – idézett amerikai belbiztonsági minisztériumi tisztségviselőket hétfőn a Fox televízió.

Az információkat a belbiztonsági tárca tisztségviselői egy telefonos konferencián közölték újságírókkal. Mint elmondták: “a karaván tagjainak többsége nem nő és gyermek, hanem egyedülálló fiatal férfi”. A nőket és a gyermekeket előre küldték, hogy elsőként ők jelenjenek meg az amerikai határnál, rokonszenvet ébresztve mind a mexikóiakban, mind az amerikaiakban – állították.


A belbiztonsági szakemberek szerint jelenleg mintegy hatezer migráns tartózkodik Tijuanában, amely a kaliforniai San Diegóval szemben, a mexikói oldalon fekszik.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) riportot közölt a tijuanai helyzetről. A mexikói város utcáin a helybéliek felvonulással tiltakoztak a migránsok ellen. A tüntetők Donald Trump amerikai elnök jelszavát – Amerika az első! – kölcsönözve azt skandálták: “Mexikó az első!” Az NPR riportere által megszólaltatott tijuanaiak egyike azt mondta: “azt akarjuk, hogy a karaván menjen el innen, ezek lerohannak bennünket”. A migránsokat elutasítók táblákat tartottak a magasba, rajtuk a felirattal: Nem az illegálisokra!, Nem az invázióra!, Mentsük meg Tijuanát! és Mexikó az első!.


/MTI/AP/Marco Ugarte

A migránsok valószínűleg sokáig maradnak Tijuanában. Az Egyesült Államok területére illegálisan nem léphetnek be, menedékkérelmük elbírálása azonban hónapokig eltarthat, kivált most, hogy az amerikai kormányzat november elején lépéseket tett, hogy megnehezítse a menedékkérők bejutását.

A Fox televízió idézte Juan Manuel Gastélum tijuanai polgármestert, aki “trógereknek” nevezte a migránskaraván tagjait, és hétfőn azt mondta: a városvezetés azzal számol, hogy a migránsok még legalább hat hónapig Tijuanában lesznek.

Hétfőn Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter utasítására tovább szigorították a határok védelmét. Az amerikai-mexikói határ kaliforniai szakaszán újabb szögesdrótos kerítéseket húztak fel. Lezárták az egyik forgalmas határátkelőhelyet is, San Ysidro városkánál, ahol szintén több sorban szögesdrótos kerítést állítottak fel.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek