EUR: 319,76 Ft
CHF: 280,31 Ft
2019. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Egyéb Szolnok

Amerikai bombázó roncsai érkeztek a RepTárba

Újabb kuriózumot tud felmutatni a szolnoki RepTár Interaktív Repülőmúzeum. A létesítmény eddig is egyedülálló különlegességeket mutatott be, ezek tárháza pedig egy második világháborús amerikai bombázó roncsaival gyarapodott.

A maradványok még október 25-én kerültek elő a Duna Kulcs és Makád közötti szakaszán, a folyó alacsony vízállása miatt sikerült rájuk bukkanni. A B–17-es bombázó darabjait az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szakemberei, illetve a Magyar Roncskutató Egyesület tagjai emelték ki. Mészáros Róbert és Radnó György vette észre a vízből kiálló főfutót, majd értesítették Szilágyi Tibort és Magó Károly zászlóst, hogy segítsenek a roncs méltó helyen történő kiállításában, amelynek helyszínéül a RepTárt választották.


A Duna alacsony vízállása miatt kerültek elő a roncsok

Mint kiderült, a második világháború idején a Honvéd Repülő Kísérleti Intézet (RKI) vizsgálta meg azokat az ellenséges repülőgépeket, amelyeket Magyarország területén lőttek le. Ha a maradványokat értékesnek ítélték – mert például jól lehetett tanulmányozni a szerkezeti felépítésüket –, akkor az intézetbe szállították azokat, az értéktelennek ítélt roncsokat pedig a helyszínen csendőrök őrizték az elszállításig.

Folyamatosan fejlődik a RepTár

Az RKI 1944-ben levelet írt a Weiss Manfréd-gyár igazgatójának, Szmink Viktornak, amelyben arról tájékoztatták, hogy 49 darab olyan repülőgéproncs van az országban, amelyet átadnak az üzemnek nyersanyag-hasznosítás céljából. A listán szerepelt egy amerikai B–17-es bombázó, amelyet 1944. július 30-án lőttek le Kulcs és Makád között, a most megtalált maradványok valószínűleg ebből a gépből származnak.

Kapcsolódó Cikkek