2018. november 13., kedd
Szilvia

Egyéb Szolnok

Amerikai bombázó roncsai érkeztek a RepTárba

Újabb kuriózumot tud felmutatni a szolnoki RepTár Interaktív Repülőmúzeum. A létesítmény eddig is egyedülálló különlegességeket mutatott be, ezek tárháza pedig egy második világháborús amerikai bombázó roncsaival gyarapodott.

A maradványok még október 25-én kerültek elő a Duna Kulcs és Makád közötti szakaszán, a folyó alacsony vízállása miatt sikerült rájuk bukkanni. A B–17-es bombázó darabjait az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szakemberei, illetve a Magyar Roncskutató Egyesület tagjai emelték ki. Mészáros Róbert és Radnó György vette észre a vízből kiálló főfutót, majd értesítették Szilágyi Tibort és Magó Károly zászlóst, hogy segítsenek a roncs méltó helyen történő kiállításában, amelynek helyszínéül a RepTárt választották.


A Duna alacsony vízállása miatt kerültek elő a roncsok

Mint kiderült, a második világháború idején a Honvéd Repülő Kísérleti Intézet (RKI) vizsgálta meg azokat az ellenséges repülőgépeket, amelyeket Magyarország területén lőttek le. Ha a maradványokat értékesnek ítélték – mert például jól lehetett tanulmányozni a szerkezeti felépítésüket –, akkor az intézetbe szállították azokat, az értéktelennek ítélt roncsokat pedig a helyszínen csendőrök őrizték az elszállításig.

Folyamatosan fejlődik a RepTár

Az RKI 1944-ben levelet írt a Weiss Manfréd-gyár igazgatójának, Szmink Viktornak, amelyben arról tájékoztatták, hogy 49 darab olyan repülőgéproncs van az országban, amelyet átadnak az üzemnek nyersanyag-hasznosítás céljából. A listán szerepelt egy amerikai B–17-es bombázó, amelyet 1944. július 30-án lőttek le Kulcs és Makád között, a most megtalált maradványok valószínűleg ebből a gépből származnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jövőd a tét!

  Jövőd a tét!

  A „Jövőd a tét!” pályaválasztási kiállítást a közelmúltban rendezték meg a Messzi István Sportcsarnokban. Az általános iskolás gyerekek nem ismerik a szakmák tartalmát, de általában határozott véleményük van arról, milyen szakterületen szeretnének továbbtanulni.

 • A hősök neve az égbe kiállt

  A hősök neve az égbe kiállt

  1956 egy csoda, amikor egy ország nem félt, és minden ízében megtapasztalhatta, hogy ilyen nagy dolog a szabadság – fogalmazott november 4-i megemlékező beszédében Balogh László, a humán bizottság elnöke.

 • Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  Hamis kommunikáció és zsíros politikai állás

  A jobbikos városvezetés ad hoc alapon működteti a várost, nincs jövőképük, ezért egyetlen cég késleltetett adóbefizetése miatt már kétségbeestek. Közben sok millióba kerülő politikai állást tartanak fenn.